Alcohol en sporten

Het drinken van alcohol kan je sportprestaties verminderen. Dat komt doordat alcohol een aantal negatieve effecten heeft op hoe je lichaam functioneert. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Dit artikel is verdeeld over 4 onderwerpen: 

  • Alcohol en het herstelvermogen van je lichaam
  • Alcohol en je coördinatie en reactietijd
  • Alcohol en uitdroging
  • Alcohol en een beperking

Alcohol en het herstelvermogen van je lichaam

Na het sporten is je spierweefsel aangetast en zijn je energievoorraden op. Wat je lichaam dan gaat doen is dit allemaal herstellen. Dit is een complex proces waarbij je lichaam voedingsstoffen omzet in energie en spierweefsel. Op welke manier beïnvloed alcohol dit proces?

Je lichaam herstelt je spieren door eiwitten uit je voeding om te zetten in nieuw spierweefsel, dit noem je eiwitsynthese. Door alcohol te drinken verlaag je twee hormonen in je lichaam, testosteron en somatotropin, deze twee hormonen spelen een belangrijke rol in de eiwitsynthese. 

Energie haalt je lichaam vooral uit de koolhydraten die je eet. Door alcohol te drinken kan je lichaam de koolhydraten minder goed omzetten in energie. Hierdoor blijf je langer moe en herstel je minder snel. 

Alcohol en je coördinatie en reactietijd

Alcohol drinken voor het sporten beïnvloed hoe snel je hersteld na het sporten. Maar alcohol drinken voordat je gaat trainen is ook geen goed idee. Alcohol kan je prestaties verminderen en zorgen voor gevaarlijke situaties.

Het drinken van alcohol heeft namelijk invloed op hoe je hersenen functioneren. Je hersenen worden langzamer door alcohol, ze werken minder goed en snel. Zelfs één glas alcohol kan al zorgen dat je balans, coördinatie en reactietijd minder goed worden. Hierdoor presteer je minder goed en is de kans op ongelukken groter!

Verder kan alcohol ook je beoordelings- en besluitvormingsvaardigheden aantasten. Je schat hierdoor situaties niet goed in! Dat kan een negatieve invloed kan hebben op je prestaties.

Alcohol en uitdroging

Is het je ooit opgevallen dat je zo snel moet plassen na een glas bier? Dat is niet zo gek! Als je alcohol dringt verhoog je een hormoon in je lichaam, vasopressin, door dit hormoon kun je minder goed vocht vasthouden en moet je vaker plassen. Met als gevolg: uitdroging!

En laat goede hydratatie nou net heel belangrijk zijn voor goede sportprestaties. Uitdroging kan vermoeidheid en spierkrampen veroorzaken. En uit een recent onderzoek bleek zelfs dat mensen een lagere pijngrens hebben als ze uitgedroogt zijn. En als je een lagere pijngrens hebt kun je minder hard sporten!

Alcohol en mensen met een beperking

Wanneer je een beperking hebt is het extra belangrijk om na te gaan of dat biertje wel een goed idee is. Dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon en per beperking. 

Lichamelijke beperkingen

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt kan alcohol om verschillende redenen niet goed voor je zijn. Dit is in de eerste plaats afhankelijk van het soort beperking. Wanneer je een lichamelijke beperking hebt waardoor je al slechter loopt of motorische problemen hebt, dan kan alcohol zorgen voor gevaarlijke situaties. Je hebt je lichaam minder goed onder controle wanneer je alcohol drinkt.

Verstandelijke beperking

Omdat alcohol het functioneren van je hersenen vertraagt is dit dubbelop voor mensen met cognitieve of verstandelijke beperkingen. Het geheugen, inschattingsvermogen en verwerkingsvermogen worden allemaal aangetast door alcohol. 

Ook kan het zo zijn dat mensen met een verstandelijke beperking lagere tollerantie hebben voor alcohol: ze worden sneller dronken. Daarnaast kan het effect van alcohol verwarrend zijn. En de verminderde impulscontrole door alcohol is geen goed effect voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Onderliggende aandoeningen

Mensen met een beperking kunnen te maken hebben met andere aandoeningen, zoals epilepsie of suikerziekte. Het drinken van alcohol kan de symptomen van die aandoeningen verergeren.