Goede voornemens volhouden

Goede voornemens, je kent ze wel.. aan het einde van elk jaar denk je: “Volgend jaar ga ik het anders doen!” Je stelt mooie doelen voor jezelf. Maar vaak ben je in februari alle motivatie weer kwijt. Hoe kun je er voor zorgen dat je de goede voornemen volhoudt? In dit artikel gaan we een paar tips bespreken om goede voornemens vol te houden bij beweegdoelen!

1: Loop niet te hard van stapel

We stellen vaak uitdagende doelen voor onszelf. Want hoe groter het doel, hoe groter het gevoel van overwinning. Maar als je meteen keihard van start gaat kan dit nadelige gevolgen hebben. 

Misschien is je lichaam nog niet gewend aan de belasting? Met als gevolg spierpijn en enorme vermoeidheid. Waardoor je je motivatie al snel weer kwijt raakt. 

2: Verwacht niet meteen resultaat

Sport en bewegen houdt een mens gezonder op de lange termijn. Maar we verwachten vaak op de korte termijn resultaten. We willen afvallen, we willen ons beter voelen. Omdat we meteen resultaat willen zien raken we gedemotiveerd als dat niet gebeurt. Verwacht daarom niet dat je binnen een maand een sixpack gaat hebben, of dat je binnen no-time 10 kilometer kunt hardlopen.

3: Maak kleine doelen

Het stellen van kleine doelen hangt samen met realistische verwachtingen. Als je doel klein is dan is het haalbaarder. En wat geeft er nu een beter gevoel dan het halen van doelen? 

4: Kies voor wissels

Een wissel is het vervangen van gedrag voor ander gedrag. Op deze manier kun je kleine veranderingen maken in je leven waardoor je meer gaat bewegen.

Ga je normaal gesproken met de auto op bezoek of naar de supermarkt? Vervang dat autoritje dan voor de fiets of een wandeling. Als je op de koffie gaat bij een familielid of vriend kun je ook voorstellen om samen een rondje te lopen, in plaats van aan tafel koffie te drinken. 

5: Beloon je goede gedrag

Is het gelukt om het nieuwe gedrag uit te voeren. Wees dan trots op jezelf! Je hoeft niet elke keer een feestje te vieren, maar je mag jezelf zeker een schouderklopje voor je goede keuzes. 

6: Ga niet uit van motivatie

Aan het einde van het jaar denk je: het aankomende jaar ga ik het anders doen! Dan heb ik op magische wijze opeens de motivatie om het vol te houden. Maar als het moment eenmaal daar is, dan blijkt de motivatie ver te zoeken. Ga er dus niet vanuit dat motivatie op magische wijze er is. Die motivatie moet je maken, of je moet het jezelf makkelijker maken. Je maakt het jezelf makkelijker door door de tips in dit artikel te volgen!

7: Maak een plan en schrijf het op!

Een andere manier om het jezelf makkelijker te maken is door het goed te plannen. Hoe duidelijker je voor jezelf maakt wat je wilt veranderen (en hoe je dit gaat doen), hoe groter de kans is dat het gaat lukken.

Als jouw doel is om meer te gaan bewegen, bedenk je dan hoe je dit gaat doen. 

  • Ik ga vaker bewegen door op de dinsdag en donderdag op de fiets naar werk te gaan.
  • Ik ga vaker bewegen door yogalessen te volgen en wandelend naar de supermarkt te gaan.

8: Haal obstakels weg

Mensen doen dingen vaak op de automatische piloot. Aanpassingen maken in je gedrag kost moeite, en daar heb je wilskracht voor nodig. Elke keuze die je maakt kost een beetje wilskracht.. en na een tijdje is die wilskracht op.

Lisa wil vaker op de fiets naar haar werk, ze neemt zichzelf voor dat morgen de dag is! Maar als ze ’s ochtends wakker wordt is het koud en regenachtig.. Maar waar ligt haar regenjas ook alweer? Na een tijdje zoeken heeft ze hem gevonden. Ze doet haar wanten aan en loopt naar de schuur. Verdorie er staan nog twee fietsen vóór haar fiets.. nou dan zet ik die eerst wel aan de kant, denkt Lisa nog. Maar dan ziet ze dat haar voorband een beetje slap is. Ze zucht en een minuut later zit ze in de auto naar haar werk…

In dit voorbeeld waren er allemaal obstakels waardoor Lisa uiteindelijk niet meer de fiets pakte. Haal dus zoveel mogelijk obstakels weg. Zet je spullen alvast klaar en zorg dat je op het moment zelf zo min mogelijk obstakels tegenkomt. Zet bijvoorbeeld je sporttas alvast klaar, of neem je sportspullen mee naar werk zodat je niet eerst langs huis hoeft.