8 tips om mensen met een verstandelijke beperking actief te houden
Het kan uitdagend zijn om mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen. Maar wanneer het lukt is het ontzettend lonend. Als ouder, verzorger of begeleider speel je hier een belangrijke rol in. Een actieve leefstijl aanmoedigen voor je dierbaren is heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? Hier zijn 8 tips om mensen met een verstandelijke beperking in beweging te krijgen en te houden:
Ontdek hun interesses:
Leer de interesses en voorkeuren van de persoon kennen. Sommigen mensen genieten van zwemmen, terwijl anderen liever wandelen of dansen. Door activiteiten te kiezen die ze leuk vinden, vergroot je de kans dat ze gemotiveerd blijven om actief te blijven.
Maak het leuk:
Zorg ervoor dat de activiteiten plezierig en uitdagend zijn, maar ook aangepast aan het niveau van de persoon. Speelse en interactieve spellen, muziek, complimenten en beloningen kunnen allemaal helpen om de ervaring leuk te maken. Op die manier stimuleer je ze om door te gaan.
Bouw routines op:
Creëer een routine waarbij lichaamsbeweging een vast onderdeel van de dag of week wordt. Consistentie is belangrijk voor het opbouwen van gezonde gewoonten. Door een vaste tijd en plaats te kiezen voor activiteiten, wordt het makkelijker om ze vol te houden.
Betrek de gemeenschap:
Zoek naar lokale programma’s, sportclubs of gemeenschapscentra die activiteiten aanbieden voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om sociale banden te versterken. Op die manier kunnen ze deel uitmaken van een gemeenschap.
Wees geduldig en moedig aan:
Moedig de persoon aan om hun best te doen en moedig hun inspanningen aan, ongeacht het resultaat. Soms is het al goed als iemand zichzelf de deur uit weet te krijgen. Wees geduldig en geef de tijd om nieuwe vaardigheden te leren en te verbeteren. Positieve aanmoediging en lof kunnen een krachtige motivator zijn.
Gebruik visuele ondersteuning:
Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals foto’s, pictogrammen of visuele schema’s om activiteiten uit te leggen. Dit kan helpen om de structuur en verwachtingen duidelijk te maken, wat bijdraagt aan een soepele uitvoering van de activiteiten.
Vind de balans in uitdagend maar niet overvragend:
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen veel meer dan je soms zou denken. Maar wanneer we met ze gaan sporten en bewegen is het nog weleens lastig om de juiste balans te vinden in wat we van ze vragen. Maak je het programma “te simpel” dan voelen ze zich niet serieus genomen. Maak je het programma “te uitdagend” dan kun je ze overvragen. Let daarom goed op hoe ze reageren op het aanbod.
Luister naar hun behoeften:
Blijf openstaan voor feedback en luister naar de behoeften en voorkeuren van de persoon met een verstandelijke beperking. Respecteer hun grenzen en pas de activiteiten aan om aan hun individuele behoeften te voldoen.
Door deze tips toe te passen, kun je mensen met een verstandelijke beperking helpen om actiever te worden en te genieten van de voordelen van sport en beweging. Met jouw steun en begeleiding kunnen ze een gezond en gelukkig leven leiden. Lukt het jou zelf niet om de persoon in beweging te krijgen of te houden? Neem dan contact met ons op en we helpen je hier graag bij!