De halve marathon van New York!

Het is inmiddels al een aantal jaar geleden dat Dennis Hof de halve marathon van New York uitliep, 21 kilometer! Die indrukwekkende prestatie heeft een rimpeleffect in werking gezet, waardoor Sport Care Plus in leven is geroepen! Laten we terugblikken op het sportproject dat de inspiratie was om een doelgerichte methode te ontwikkelen voor sporters met een beperking.

Wie is Dennis?

In maart 2016 was het zo ver, na een intensieve trainingsperiode kon Dennis Hof deelnemen aan de halve marathon van New York, samen met zijn twee trainers Patrick en Luuk. Dennis heeft een visuele beperking en klassiek autisme, maar dat houdt hem niet tegen om grote dromen na te jagen.

“De olympische spelen kan ik wel vergeten, daar ben ik inmiddels te oud voor.”

– Dennis

“Dennis heeft altijd grote dromen, en als hij ergens aan begint dan geeft hij de volle 100%, extra motivatie heeft hij niet nodig, eerder wat afremmen. Maar daardoor is hij heerlijk om mee te trainen!”

– Patrick

Dennis sportte altijd al met zijn vader. Op de zaterdagmiddag gingen zij schouder aan schouder hardlopen. Hij komt uit een echte sportfamilie, zijn vader voetbalde altijd, zijn moeder badmintonde, en zijn broers Ron en René zijn voor elke sportuitdaging wel te porren.

Waarom de halve marathon?

Dat was iets dat Dennis van iemand gehoord had, dat die marathon bestond. En dat inspireerde hem meteen! Dat wilde hij ook!

“Daar is wel een hoop aan vooraf gegaan, het was altijd een droom eerst.”

Dennis had al wat kilometers in de benen door het sporten met zijn vader. Dus we begonnen met een klein rondje in de omgeving. Dat rondje werd steeds vertrouwder en groter, we hebben dat eerst uitgebouwd naar 10 kilometer. Op een gegeven moment zijn we wedstrijdjes gaan lopen in Egmond en Schoorl. Dus tussen de massa lopen ging ook goed! Hierdoor bouwde het vertrouwen in elkaar steeds meer op. Vanuit de buitenwereld kwam ook veel positieve feedback, veel complimenten. 

Dennis en Patrick

Dennis en Patrick trainen al lang samen. Dennis was eigenlijk één van de eerste cliënten waar Patrick mee ging sporten. Patrick werkte al in de zorg als ambulant begeleider. Hij zag dat er te weinig werd bewogen door mensen uit de doelgroepen en is in 2003 Hattrick Zorg begonnen, om meer sport en bewegen aan te bieden aan mensen met een beperking.

Toen ze elkaar leerden kennen was er al snel wel een klik. Ze zijn allebei sportief en houden van voetbal, ook al zijn ze niet voor dezelfde club. Die klik zorgde ervoor dat Dennis het wel aandurfde om met Patrick te gaan sporten.

Samen gingen ze hardlopen. Met zijn vader liep Dennis altijd schouder aan schouder, iets wat Patrick erg knap vindt, dat loopt namelijk niet makkelijk! Daar is Dennis het roerend mee eens:

“Ja en wij lopen met een touwtje en dat is wel een stuk prettiger hoor. Het is wel heel erg concentreren dat schouder aan schouder.”

Creatief denken

Bij het voorbereiden voor de halve marathon stuitte Dennis en Patrick op een probleem… Aan zijn uithoudingsvermogen lag het niet, maar na 10 kilometer rennen stopten Dennis zijn benen. Die vielen letterlijk stil. De 10 kilometer stond namelijk vast in zijn hoofd. Wat is dan 11 of 12 kilometer? En hoe ga je dat opbouwen als je benen er gewoon mee stoppen?

Toen kwamen ze op het idee om op een atletiekbaan te gaan oefenen. Elk rondje is dan 400 meter extra. Zo kun je elke keer een rondje uitbouwen, tot 21 kilometer! Hier motiveerde Dennis zijn vader enorm bij! En er was ook een schoolklas dat meerende toen hij voor het eerst de 21 kilometer redde.

“Daar krijg ik nog steeds kippenvel van, als ik denk aan al die aanmoedigingen.”

Het effect van Dennis zijn prestatie

Na het uitrennen van de marathon zag iedereen in zijn omgeving wat voor positief effect dit had gehad op Dennis. Zijn humeur en zelfvertrouwen waren zoveel beter geworden! Hij kon zelfs minderen met zijn medicatie. De familie van Dennis was mee gegaan naar New York om hem aan te moedigen. In het vliegtuig terug naar Nederland zat Ron, de broer van Dennis, naast Patrick. Toen is het balletje gaan rollen.. Wat nou als we meer mensen zo’n goed gevoel kunnen geven door te sporten? 

Iets in de aanpak van Patrick had een fantastische invloed gehad op Dennis zijn leven. Wat als we dat in kunnen zetten om meer mensen gelukkiger en gezonder te maken? Hoe zou dat eruit zien en hoe krijgen we dat voor elkaar? Er waren veel vragen en veel ideeën. Ron wist gelijk dat hij hier iets mee wilde doen; een doelgerichte sportmethode ontwikkelen om meer mensen deze postieve effecten van het sporten te laten ervaren. Inmiddels zijn we 6 jaar verder in 2022 en is Sport Care Plus een feit. Er staat een methode die is gebasseerd op de aanpak van Patrick en zijn trainers bij Hattrick Zorg. De eerste sporters en coaches zijn al aan de slag.. en dat alles doordat Dennis een droom had en die droom werkelijkheid is geworden!