Persoonlijke doelen VS sportdoelen

Bij Sport Care Plus werken deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling door middel van sport en bewegen! Dit doen ze in een persoonsgericht sportproject, met duidelijk sportdoel. Maar hoe hangen sportdoelen en persoonlijke doelen met elkaar samen? Welk van de twee is het belangrijkst? En hoe kun je het juiste sportdoel kiezen dat bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer? 

Persoonlijke ontwikkeling

Bij een Sport Care Plus sporttraject werken deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit zijn de belangrijkste doelen in onze sporttrajecten. Deze doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn uiteenlopend. De ene persoon wil meer ritme in zijn dagelijks leven, de andere wil graag meer zelfvertrouwen of vrienden maken. 

Faciliterende omgeving

Onderzoek heeft vaak aangetoond dat sporten positieve effecten kan hebben op allerlei aspecten van iemands leven. Maar hierbij is van belang dat er sprake is van een faciliterende omgeving (Bailey et al.: 2013). Dit betekent dat de positieve effecten alleen bereikt worden als de (sport)omgeving daarop is ingesteld. Zomaar een sport en een doel kiezen heeft dus niet zonder meer de gewenste effecten.

Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen wilt krijgen, dan wil je de lat niet te hoog leggen. De deelnemer zou hiervan alleen maar meer onzeker worden. En als je meer vrienden wilt maken, dan kies je niet voor een sport die je solo beoefent. Een coach dient daarom rekening te houden met de persoonlijke doelen van een deelnemer en de begeleiding daarop aan te passen. 

Sportdoelen

Sportdoelen, net als persoonlijke doelen, kunnen van alles zijn! Dat is wat Sport Care Plus zo persoonsgericht maakt. De ene persoon wil wandelen, de andere persoon wil kickboksen, en weer een ander wil badmintonnen. Het is belangrijk dat onze methode zo flexibel is, want we begeleiden deelnemers met allerlei beperkingen, en niet elke sport is uitvoerbaar voor iedereen.

Hoe kies je een juiste sport?

Het belangrijkste in de sportkeuze is dat de deelnemer de sport leuk vindt. Als de deelnemer namelijk geen plezier beleefd aan de gekozen sport dan zal het moeilijk zijn om het vol te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de sport in de woonomgeving van de deelnemer beoefend kan worden. 

Bij het bepalen van het sportdoel is het belangrijk om te kijken naar de persoonlijke doelen van de deelnemer. De sportdoelen en de persoonlijke doelen moeten goed met elkaar samenhangen.

Voorbeeld 1: Iemand wil graag meer sociale contacten en is gek op wielrennen. Dan kun je als sportdoel stellen dat je gaat toewerken naar het vinden van een sportmaatje waarmee de deelnemer wekelijks samen gaat wielrennen.

Voorbeeld 2: Iemand wil graag zelfstandiger worden en naar de sportschool. Dan zal je eerst bespreken wat zelfstandigheid betekent voor de deelnemer. Vervolgens kun je bijvoorbeeld werken aan iemands conditie, waardoor hij zelf naar werk kan fietsen. Of werken aan kracht in het bovenlichaam, waardoor hij zelf boodschappen kan dragen. Of je helpt de deelnemer bij zelfstandig naar de sportschool gaan.

Bij de doelgroepen

Sportdoelen voor de deelnemers van Sport Care Plus kunnen allerlei vormen aannemen, van heel groot, tot heel klein. Sommige deelnemers zijn volledig inactief en voor deze groep is het al een prachtig doel om van de bank af te komen: geactiveerd te worden. Andere deelnemers zijn ontzettend fanatiek en kunnen de lat hoger leggen. Kijk op de pagina sportprojecten om te lezen over de verschillende persoonlijke doelen en sportdoelen die al bereikt zijn door de deelnemers van Sport Care Plus!

Word ook SCP-coach!

In de cursus tot SCP-coach leer jij als coach alles over sportdoelen en persoonlijke doelen én hoe je deelnemers begeleidt bij hun persoonlijke ontwikkeling! Sport is een prachtig hulpmiddel om mensen gezonder en gelukkiger te maken. In de Sport Care Plus basiscursus kun je leren hoe je dit hulpmiddel zo goed mogelijk inzet! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de cursus.

Bronnen

Bailey, R., Hillman, C., Arent, S., & Petitpas, A. (2013). Physical activity: an underestimated investment in human capital?. Journal of physical activity and health10(3), 289-308.