Verkeerde rolmodellen?

Er zijn bakken met social media filmpjes waarin beestachtig sterke dames en heren op de proppen komen met goed werkende trainschema’s en oefeningen. Met hun perfecte lichamen werken ze zich technisch foutloos in het zweet. Misschien kunnen ze hun geheim wel aan je geven, bijvoorbeeld via de verkoop van eiwitshakes en/of supplementen. Deze mensen leiden een heel ander leven dan jij, is het dan wel handig om hun looks na te streven? 

Fitness als full-time job

In de wereld van de fitnessinfluencer is uiterlijk het handelsmerk. Zij kunnen het zich bijna niet permitteren om zich op straat te begeven op een ‘off-day’ in oude kleding of zonder make-up. Hun uiterlijk moet er áltijd op-en-top uitzien, áltijd camerawaardig, áltijd onberispelijk. Het is belangrijk voor hen om er tiptop uit te zien omdat dit hen inkomen en de likes geeft om van te leven. Het is voor deze mensen een full-time job.

Het willen bereiken van doelen die rolmodellen voorschotelen kost vaak jaren werk. Het vergt toewijding aan hetzelfde doel, jaar in jaar uit, met ups en downs. Er komt daarnaast nog veel meer bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld ook alle andere gebieden perfectioneren: je voedingspatroon, kledingstijl, make-upgewoontes, actief zijn op social media. Daarnaast biedt je je fotomateriaal altijd gefilterd aan.

Vergelijking is de dief van vreugde

Maar niet voor iedereen is deze leefstijl haalbaar. Het lukt je namelijk niet om zo fanatiek te zijn tussen de bedrijven door. We delen allemaal ons eigen leven in. We besteden onze energie op afzonderlijke wijze. En iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. Daarnaast is elk lichaam anders, zelfs als twee mensen precies hetzelfde leven en sporten, dan nog zullen hun lichamen verschillen van elkaar.

De wil om er hetzelfde uit te zien als iemand anders helpt niet bij de motivatie om te sporten. Je stelt hele hoge doelen voor jezelf. Je vergelijkt jezelf met iets wat bijna onhaalbaar is, waardoor je waarschijnlijk teleurgesteld zult zijn over je eigen voortgang. Leuk als je die doelen haalt… maar wat als je het niet haalt? Stop je dan of ga je door met “veranderen”?

Natuurlijk kun je je inspiratie halen uit online voorbeelden, maar hou het in perspectief… 🙂 Jezelf vergelijken met een ander werkt vaak demotiverend. We halen de motivatie uit iets dat buiten onszelf ligt, extrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie is vaak niet houdbaar omdat je minder betrokken bent bij wat je doet. Het gaat dan om bijvoorbeeld een perfect uiterlijk hebben, een grotere auto dan de buurman, veel geld hebben. Extrinsieke motivatie is altijd afhankelijk van iets buiten jezelf. 

Focus op jezelf!

De tegenpool van extrinsieke motivatie is intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is duurzaam en werkt daarentegen wél om je gezond te voelen (en het ook te zijn)! Gezond en gelukkig zijn gaat niet om hoe je eruitziet, het gaat om hoe je je voelt! Belangrijk is om te weten wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Wat wil je bereiken waar word jij blij van, en wanneer voel jij je goed?

Vind je het belangrijk om gezond te blijven? Ga een sport doen die jij leuk vindt! Misschien gezellig met een vriend of vriendin of in een klein groepje. Kijk of het mogelijk is om dit in te bouwen in je levensstijl. Begin bij 1 á 2x per week.

Vind je het belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan? Probeer het eerst om de dag en kijk of iemand je kan helpen als het niet altijd lukt. Minder snoepen? Elke dag ontbijten? Zo kunnen er nog veel meer dingen zijn die jij belangrijk vindt.

Een goed rolmodel weet dat intrinsieke motivatie belangrijker is dan extrinsieke motivatie. Zo’n rolmodel helpt jou met focussen op jezelf! Die motiveert jou om dingen te doen die bij jou passen, die jij leuk vindt en waar je gezonder van wordt.

Een gezond en gelukkig leven ziet er voor iedereen anders uit! De coaches van Sport Care Plus helpen met uitzoeken hoe een gezond leven er voor jou uitziet. Trainen met een coach kan nét dat kleine beetje hulp geven bij het opstarten.