Sporten in een groep of individueel?
Sport en bewegen kan op allerlei verschillende manieren. Maar welke sport is de juiste keuze voor welk persoon? Dat is afhankelijk van wat je leuk vindt en wat je doelen zijn met het sporten! Laten we kijken wat je moet overwegen als je wilt kiezen tussen individuele sporten of groepssporten.
Sport kun je grofweg onderverdelen in individuele sporten, groepssporten en teamsporten. Elk van deze vormen heeft voor en nadelen. Welke het beste bij iemand past is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en doelen. Net als voor iedereen is er ook voor mensen met een beperking geen “one-size-fits-all”. Laten we kijken naar de voor en nadelen van de drie soorten sporten.
Individuele sporten
Individuele sporten doe je in je eentje. Voorbeelden zijn hardlopen, zwemmen, tennis, fietsen, wandelen en fitness. Een individuele sport kun je ook uitvoeren met een sportmaatje, maar de focus ligt altijd op jouw eigen doelen.
Voordelen
Bij individuele sporten heb je als sporter alle controle. Je kiest zelf je doelen en je kiest zelf hoe en wanneer je gaat sporten. Jij bent verantwoordelijk voor jouw vooruitgang en je successen. Hierdoor heb je mogelijkheid om te werken aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Het geeft ook zelfvertrouwen om dingen in je eentje te bereiken! Daarnaast heeft als voordeel dat het helemaal aan te passen is aan jouw wensen en mogelijkheden. Kun je een bepaalde oefening niet? Dan pas je dat aan!
Nadelen
Als je in je eentje sport moet je jezelf motiveren om te gaan. Er zijn geen vaste tijden of verplichtingen aan andere teamleden. Dit maakt het lastiger voor sommige mensen om het sporten vol te houden. Dit is op te lossen door een sportmaatje te vinden.
Groepssporten
Groepssporten doe je in een groep, maar niet per se in een team. Voorbeelden zijn bootcamps, vechtsporten, dansklassen of yoga.
Voordelen
Bij groepssporten kun je sociale contacten opdoen. Ook heb je een stok achter de deur om te gaan trainen. De andere deelnemers kunnen je motiveren om harder je best te doen! Daarnaast kan de groep je het saamhorigheidsgevoel geven. Verder kun je binnen een groepssport nog makkelijk je eigen doelen stellen. Daarnaast ben je niet afhankelijk van anderen om wel of niet te gaan sporten.
Sporten in een groep heeft veel sociale voordelen voor personen met een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld autisme. Het geeft de sporter de mogelijkheid om te oefenen met samenwerken, op je beurt wachten, communiceren en voor jezelf opkomen. Ook biedt het sporten op vaste tijden een fijne vastigheid voor deelnemers met een beperking.
Nadelen
Bij een groepssport ben je afhankelijk van de trainer en wat voor les die geeft. Soms zal een les niet perfect aansluiten bij de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Ook zit je altijd vast aan een tijd en een locatie, dit betekent dat je ook vervoer zult moeten regelen. Daarnaast is er minder individuele aandacht. Ook kan het zo zijn dat de sociale aspecten van het sporten in een groep niet goed bij iemand passen.
Teamsport
Een teamsport beoefen je ook met een groep mensen, maar hierbij train je echt in een team, zoals bij voetbal, basketbal, hockey of honkbal.
Voordelen
Net als bij groepssporten geeft een teamsport je de mogelijkheid om sociale contacten op te doen. Dit sociale aspect is versterkt bij teamsporten, omdat je van elkaar afhankelijk bent. Hierdoor moet je leren communiceren, om elkaar feedback te geven en om leren gaan met kritiek. Samen werk je aan het behalen van doelen. Je viert samen de successen en steunt elkaar als het niet lukt. Dit zorgt voor nog meer gevoel van saamhorigheid bij een teamsport.
Nadelen
Het nadeel is dat het lastiger is om individuele doelen te stellen. Elk teamlid moet bijdragen aan de doelen van het team. Er is daarom ook vanuit de trainer minder individuele aandacht. Daarnaast zijn alle teamleden afhankelijk van elkaar, dit kan zorgen voor spanningen binnen het team. Als laatste komen bij teamsporten vaak verplichtingen kijken, zoals sporten op vaste tijden of het deelnemen aan wedstrijden. Dit kan soms lastig te combineren zijn met andere verplichtingen.
Conclusie
Welke soort sport het beste bij iemand past verschilt per persoon. Sommige mensen vinden het heerlijk om individueel hun doelen te stellen en van niemand afhankelijk te zijn. Andere mensen hebben het sociale aspect van een groepssport nodig voor de motivatie en plezier.
Elke vorm van sporten heeft als voordeel dat het goed is voor je gezondheid, bewegen is goed! Regelmatige fysieke beweging verbetert je lichamelijke gezondheid, zorgt ervoor dat je op gewicht blijft en levert mentale en sociale en emotionele voordelen op. Weet jij niet zo goed wat er bij je past maar wil je wel beginnen met bewegen? Neem dan contact op met Sport Care Plus en wij helpen je verder!