Zwemmen
Er zijn allerlei vormen van sport en bewegen. Allemaal zijn ze goed voor je gezondheid, maar allemaal hebben zo ook net hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we zwemmen!
Voordelen van zwemmen
Er zijn verschillende redenen waarom zwemmen een uitstekende vorm van lichaamsbeweging is en waarom het zo goed is voor je gezondheid en welzijn:
- Goed voor je hart en longen: Zwemmen kan de longcapaciteit vergroten en de bloedstroom verbeteren, waardoor het een effectieve manier is om de gezondheid van het hart en de longen te verbeteren. Waardoor je conditie verbeterd.
- Vermindert stress: In water zijn kan een kalmerend effect hebben op het lichaam, wat kan helpen om angstgevoelens en stress te verminderen.
- Laag risico op blessures: Zwemmen is een low-impact activiteit, wat betekent dat het minder stress oplevert voor je gewrichten dan andere vormen van lichaamsbeweging. Hierdoor is het een veilige manier om te trainen, zelfs als je blessures hebt kun je vaak nog zwemmen.
- Spieropbouw: Zwemmen is een full-body workout en kan helpen bij het opbouwen en versterken van spieren in het hele lichaam. Vooral als je verschillende zwemslagen afwisselt.
- Verbetering van de flexibiliteit: Omdat je tijdens het zwemmen verschillende bewegingen en strekkingen maakt kan het je flexibiliteit verbeteren.
- Op gewicht blijven: tijdens het zwemmen verbrand je calorieën. Met een laag zwemtempo kun je tussen de 250 en 500 calorieën per uur verbranden, afhankelijk van je gewicht en gezondheid.
Kortom, zwemmen heeft veel voordelen voor je lichaam en geest, het kan helpen om je algehele gezondheid te verbeteren. Omdat zwemmen een lage impact heeft is het een goede keuze voor mensen met blessures, gewrichtsklachten of overgewicht.
Nadelen van zwemmen
- Chloor: Het zwembadwater kan chloor bevatten om bacteriën te doden, maar sommige mensen zijn hier gevoelig. Chloor kan irritatie veroorzaken aan de ogen, huid, neus en longen, vooral bij mensen die allergieën hebben of astma.
- Infecties: Als het water niet goed wordt onderhouden kunnen er bacteriën of virussen in achterblijven. Als je een wondje hebt of het water per ongeluk inslikt kun je hier ziek van worden. Ook kun je onder de douches besmet worden. Was jezelf altijd goed en droog jezelf goed af na het zwemmen.
- Blessures: Blessures kunnen variëren van klein, zoals schaafwonden of blauwe plekken, tot ernstig, zoals spier- of gewrichtsblessures. Dit kan het gevolg zijn van overbelasting, een slechte techniek of een ongeluk. Bij zwemmen maak je constant dezelfde bewegingen, hierdoor kunnen pezen of gewrichten overbelast raken.
- Verdrinkingsrisico: Zwemmen kan ook een verdrinkingsrisico met zich meebrengen. Het is belangrijk om altijd toezicht te houden op kinderen en om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het zwemmen in open water of in zwembaden.
- De kleding: Om te zwemmen heb je de juiste kleding nodig. Dit moet je aanschaffen en dat kost geld. Daarnaast voelt niet iedereen zich comfortabel in badkleding.