Beweegrichtlijnen

Bewegen is goed voor iedereen, dat is inmiddels geen nieuws meer. Maar hoeveel moet je nou bewegen om gezond te zijn? En verschilt het nog per persoon hoe actief je moet zijn om gezond te zijn? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Wat zijn beweegrichtlijnen precies? Vroeger werden dit ook wel beweegnormen genoemd. Het zijn de adviezen die worden uitgebracht door de Gezondheidsraad over de hoeveelheid beweging die minimaal nodig is om mensen gezond te houden. Die richtlijn verschilt per doelgroep. 

Zitten is het nieuwe roken

Die uitspraak heb je misschien al weleens ergens gehoord: “zitten is het nieuwe roken”. Veel Nederlanders brengen te grote delen van hun dag zittend door, gemiddeld wel 9 uur per dag. Werk je voornamelijk zittend? Dan zit je al snel méér dan 9 uur per dag. En veel zitten blijkt slecht te zijn voor je lichamelijke én mentale gezondheid! Het is daarom vooral belangrijk om het zitten te beperken en vaker beweegmomenten in te lassen in je dag. Ga bijvoorbeeld wandelend naar de supermarkt. Zoek een plek waar je staand kunt werken. Of loop iets vaker naar de kraan voor een glas water!

(bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen)

Kinderen 4 t/m 18 jaar

Voor kinderen en jongeren geldt dat ze 1 uur per dag matig intensief moeten bewegen. Dit houdt in dat je ademhaling net wat sneller wordt. Bijvoorbeeld als je naar school fietst, touwtjespringt of een wandeling maakt.

Daarnaast is het advies van de beweegrichtlijnen om 3x per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Dit zijn sportactiviteiten, maar ook buitenspelen en fietsen vallen hieronder. 

Volwassenen en ouderen

 De beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen liggen wat lager. Deze groep wordt geadviseerd om minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dit kun je het best verspreiden over meerdere dagen. Loop dus naar de supermarkt, of pak de fiets wat vaker als je bij iemand op bezoek gaat. 

Verder wordt er geadviseerd om 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen geldt dat het bij het sporten ook belangrijk is om vaker balansoefeningen te doen. 

(bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen)

Bewegen met een beperking

Wanneer je een fysieke en/of verstandelijke beperking hebt kan het zijn dat bewegen voor jou wat moeilijker is dan voor anderen. Niet alle sport- en beweegactiviteiten sluiten aan bij de behoeften van deze doelgroep. En veel mensen zijn in meer of mindere mate afhankelijk van ondersteuning bij het sporten. Misschien heb je hulp nodig om de sportlocatie te bereiken? Of heb je extra aandacht nodig van een begeleider. Daarom zijn er aangepaste beweegrichtlijnen voor deze doelgroepen. 

De beweegrichtlijnen voor deze doelgroep is daarom aangepast op de behoeften van de persoon. Het eerste is dat elke vorm van beweging telt! Loop jij naar de brievenbus? Top! Dat is ook al beweging! Sta wat vaker op en wissel vaker van houding. Probeer een extra beweegmoment aan je dag toe te voegen, loop bijvoorbeeld naar de supermarkt, of maak een wandeling in de buurt. En probeer het bewegen een vast onderdeel van je dagelijks leven te maken.

Nog eens opgesomt:
1. Bewegen is goed, meer bewegen is beter!
2. Sta vaker op of wissel van houding.
3. Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe.
4. Maak het bewegen onderdeel van je dagelijks leven

Intesiviteit 

Matig intensief? Licht intensief? Zwaar intensief? Dat klinkt misschien nog wat vaag in je oren! Want wanneer is een beweging intensief? Dat verschilt per persoon! Wat voor de ene persoon een intensieve training is hoeft dat voor de ander nog niet te zijn. Misschien raak jij buiten adem van wandelen of stofzuigen, terwijl een ander makkelijk 10 kilometer hardloopt, voor iedereen is dat anders. Je kunt de intensiviteit van je training meten aan je ademhaling:

Licht intensief: je raakt niet buiten adem en kunt nog makkelijk een gesprek voeren.
Matig intensief: je hebt een versnelde hartslag en een verhoogde ademhaling.
Zwaar intensief: je raakt buiten adem en bent bezweet.

Kenniscentrum Sport en Bewegen – Beweegrichtlijnen

Alles Over Sport – Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen