Gezond de zomer door

De zomervakantie is voor veel mensen weer begonnen. Een heerlijke periode om leuke dingen te doen. Maar een lastige periode als je gezond bezig wilt zijn. Er liggen allerlei verleidingen op de loer. Van lekker eten, tot alcohol, tot uitslapen, tot je workouts overslaan. Hoe kun je toch gezond bezig blijven in de zomer?

Drink water!

Je lichaam heeft altijd water nodig om goed te blijven functioneren. Maar met zomerse temperaturen is dat nog belangrijker. Zorg ervoor dat je minstens 2 liter water per dag drinkt. Water helpt je lichaam bij verkoelen, maar ook bij het vervoeren van belangrijke stoffen door je lichaam. Blijf dus goed drinken in de zomer.

Houd je ritme vast

De wekker kan uit! Je hebt hele dagen vrij.. lekker met je vrienden op het strand liggen of hangen op het terras, zalig! Lastig om dan toch een ritme vast te houden.

Probeer dat ritme toch wel vast te houden. Mensen zijn gewoontedieren. We gaan er goed op om een ritme te hebben. Hierdoor krijgen we meer energie en voelen we ons beter. Dus probeer om je ritme vast te houden, al is het maar een beetje. Dan is het ook makkelijker om dat na de zomer weer op te pakken.

Blijf bewegen

De één krijgt energie van het zonnetje, de ander blijft het liefst op de bank hangen. Probeer toch in beweging te blijven tijdens de zomer. Het is prachtig weer, ga lekker wandelen! Of pak de fiets als je bij iemand op bezoek gaat. Duik het water in en ga lekker buiten zwemmen. Er zijn in de zomer allerlei leuke buitenactiviteiten te doen. Lees in dit artikel wat leuke ideeën!

Geef je lichaam rust

Wacht, zei ik niet net dat je moest blijven bewegen? Bewegen is belangrijk, maar rusten ook! Het warme weer kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, of sneller moe bent. In warme landen hebben ze niet voor niks een siësta. Luister naar je lichaam en neem rust als je het nodig hebt. Ga bijvoorbeeld wandelen in plaats van die lange workout in de sportschool.

Eet en drink gebalanceerd

In de zomer liggen er allerlei verleidingen op de loer. Een barbecue met familie, uit eten op het terras, snel een patatje halen. 

Natuurlijk mag je een borrel drinken. En het is ook niet verkeerd om wél dat patatje te eten. Maar onthoud dat je dit doet met mate. Als je bij die barbecue graag alcohol of frisdrank wilt drinken, wissel dan elk glas af met een glas water. Als je patat hebt gehaald, kies dan de dag erna voor een gezonde salade. 

Als je snacks meeneemt naar het strand dan zijn er ook allerlei gezonde opties die heel lekker zijn! Watermeloen, snoeptomaatjes, komkommer. Je kunt er dan ook nog een dip bijdoen als je wilt. 

Geniet!

Okay, we hebben net een hele rits aan tips gegeven om jezelf te beteugelen tijdens de zomer. Maar het is ook belangrijk dat je geniet! We hebben niet zoveel mooie dagen in Nederland, dus als ze er zijn, maak er dan vooral gebruik van. Onderdeel van gezond zijn is dat je kunt genieten en gelukkig bent. We zorgen goed voor ons lichaam zodat we ons zo goed mogelijk voelen, en daar hoort ook bij dat je zonder schuldgevoel kunt genieten van een dag vrij!

Zonnebrand

Als laatste tip, als je dan lekker naar buiten gaat om te genieten van de zon… Smeer je goed in! 

Hele fijne zomer, geniet ervan en zorg goed voor jezelf!