Hoe overleef ik de feestdagen?

De feestdagen staan weer voor de deur. Een lastige tijd voor veel mensen om hun gezonde eetpatroon en hun beweegmomenten vol te houden. Lekker eten, afleiding van leuke dingen zoals kerstmarkten of familiebezoek. Hoe zorg je ervoor dat je toch gezonde keuzes blijft maken? 

Geniet!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om wel gewoon te genieten van de feestdagen! Je werkt al hard aan je gezondheid, je mag jezelf ook gerust eens trakteren op wat lekkers. Maar hoe hou je de balans er een beetje in? We geven je een paar realistische tips om de feestdagen gezonder door te komen!

Begin met een gezond ontbijt

Als je bij andere mensen gaat eten heb je weinig te zeggen over wat er op tafel komt. Maar de maaltijden waar je wél controle over hebt, die kun je gezond maken! 

Kies bij het ontbijt voor gezondere opties, waar kun je dan voor kiezen?

  • Havermout met wat vers fruit er doorheen (lekker veel vezels en meteen wat vitamines door het fruit)
  • Een kommetje magere yoghurt met fruit (kies voor skyr of Griekse yoghurt, weinig vet en veel eiwitten)
  • Volkoren brood met oude kaas of een gekookt eitje, doe er een stuk vers fruit bij

Blijf bewegen

Misschien vind je het lastig om tijdens de feestdagen tijd (en zin) te vinden om te gaan sporten. Als je meedoet met een groepssport hebben jullie waarschijnlijk ook twee weken geen training. Maar het is belangrijk om tijdens de feestdagen toch in beweging te blijven. Wacht niet tot januari om het weer op te pakken! Als het niet lukt om te trainen, maak dan een verfrissende winterwandeling!

Drink voldoende water

Waterdrinken is altijd belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Als je water drinkt werkt ook je spijsvertering beter, wat belangrijk is om al dat eten te verteren. Maar daarnaast geeft water je ook een verzadigd gevoel. Je hebt eerder het gevoel dat je vol zit, dus je eet wat minder!

Daarnaast is het slim om naast een eventueel glas alcohol altijd een glaasje water te hebben staan. Of beter nog: wissel het af! Eén glas alcohol, daarna één glas water. Hierdoor verminder je je alcohol inname, dat scheelt een boel calorieën én het scheelt een kater.

Maak zelf het toetje

Toetjes zijn vaak enorme suikerbommen! Maar als je aanbiedt om het toetje te maken kun je voor iets gezonders kiezen. Lekkere toetjes hoeven namelijk niet ongezond te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een bananencake maken (waarbij de zoetmakers de bananen zijn). Of een lekkere hangop met honing en fruit. Online zijn er genoeg lekkere gezonde opties te vinden.

Start je maaltijd met soep of salade

Als je de kerstmaaltijd begint met een soep of een salade dan raak je al een beetje vol. Hierdoor eet je minder van de calorierijke dingen die op tafel komen. Als je dan ook nog kiest voor een soep met veel groenten dan krijg je meteen veel vezels en vitaminen binnen!

Slaap genoeg

Wist je dat een slaaptekort zorgt voor een hongergevoel? Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je lichaam een hormoon aanmaakt waardoor je meer honger hebt. Zorg er dus voor dat je tijdens de feestdagen ook voldoende slaapt.

Eet langzaam

Hoe vaak zit je nu met je familie of vrienden om tafel? Geniet van het gezelschap, voer leuke gesprekken! Hierdoor eet je langzamer, waardoor je sneller volzit en minder eet. 

Stop als je vol zit

Het is zo verleiderlijk! Want er staat zoveel lekkers op tafel dat je alles wilt proeven. En het liefst schep je wel twee of drie keer op! Herkenbaar? Voor veel mensen wel. Maar wanneer je merkt dat je vol zit, stop dan met eten. 

Houd het bij de feestdagen

Op de feestdagen eet en drink je vaak lekker veel. En daar mag je zeker van genieten! Maar probeer om de andere dagen van de kerstvakantie dan toch gezonder te leven. Drink alleen alcohol op de feestjes. En kook gezonde verse maaltijden op de dagen dat er geen feestjes zijn.

Geniet ervan!

En de allerbelangrijkste tip voor de feestdagen: geniet ervan! Overal ligt verleiding op de loer met lekker eten en een glaasje wijn. Het is niet erg om jezelf dit te gunnen en er lekker van te genieten! Sla jezelf vooral niet voor de kop als je een beetje teveel gegeten hebt. Kies ervoor om te genieten van het moment en het af te wisselen met balansdagen om gezond te blijven en je goed te voelen. 

Veel plezier deze kerstdagen!