Is cardio de enige manier om af te vallen?

Veel mensen die af willen vallen werken zich in het zweet met cardio. Maar is cardio echt de beste en de enige manier om af te vallen? Het korte antwoord op die vraag is: nee. Cardio is één van de manieren om af te vallen, maar zeker niet enige. Laten we wat dieper duiken in wat er allemaal komt kijken bij gewichtsverlies en hoe cardio en krachttraining daarbij helpen!

Energie erin.. energie eruit

Als je graag af wilt vallen is er een simpel rekensommetje dat je kunt maken. De energie die je inneemt (je voeding) moet minder zijn dan de energie die je verbruikt. Hiervoor moet je een calorietekort creëren: je moet dus minder calorieën eten dan je nodig hebt. Dat calorieëntekort kun je op twee manieren creëren:

  1. Je eet minder, waardoor je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt
  2. Je gaat meer sporten waardoor je meer calorieën verbruikt

Het beste is om die twee manieren te combineren. Dat betekend dat je naar je voeding moet kijken én meer moet gaan verbranden. Gezonde voedingskeuzes en genoeg bewegen zijn allebei heel belangrijk om af te vallen. Maar als je dan meer gaat bewegen, welke manier van sporten val je dan het meeste mee af?

Waarom dan cardio?

Cardiovasculaire oefeningen, zoals joggen, fietsen, zwemmen of stevig wandelen, kunnen een effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Bij cardio oefeningen moet je hele lichaam hard werken en daarom verbrand je veel energie. Met dezelfde intensiteit verbrand je met cardiotrainingen meer calorieën dan met krachttraining. 

Ook is cardio goed voor je hart en je longen. En je verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je geheugen en stressverlagend. Allemaal voordelen die je uit cardio kunt halen!

Krachttraining

Tijdens krachttraining verbrand je minder calorieën dan tijdens cardio. Maar ná de krachttraining moet je lichaam hard werken om goed te herstellen en spieren op te bouwen. Na een krachttraining verbruikt je lichaam daardoor meer calorieën dan na een cardiotraining. Krachttraining kan daarom ook goed helpen bij het afvallen. 

Daarnaast heeft krachttraining nog een voordeel, doordat je meer spiermassa krijgt verhoog je jouw metabolisme. Als je eenmaal wat spieren hebt dan moeten die onderhouden worden en hier heeft je lichaam energie voor nodig. Dit betekent dat je ook in rust meer calorieën nodig hebt als je gespierder bent. 

Conclusie

Als je af wilt vallen is het belangrijk dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnen krijgt. Hoe je dit doet kan met een dieet, met cardio of met krachttraining. Het beste is om die alledrie te combineren. Maar daarnaast is het belangrijk dat je het vol kunt houden, dat het jouw nieuwe leefstijl wordt. Daarom is het belangrijk dat je iets kiest dat jij leuk vindt en dat past bij jouw doelen en levensstijl!

Vind je het lastig om te beginnen met afvallen en sporten? Dan kan het handig zijn om een coach te zoeken die je hierbij helpt. De coaches van Sport Care Plus helpen je hier graag bij! Lees hier meer over sporten bij Sport Care Plus!

Bronnen

Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults

Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults

Long-term weight loss after diet and exercise: a systematic review

Resistance Training Conserves Fat-free Mass and Resting Energy Expenditure Following Weight Loss

The Effects of Exercise Training on Fat-Mass Loss in Obese Patients During Energy Intake Restriction