Jelle Schut: Ademhaling als katalysator voor een gezonder leven

Een gezondere ademhaling kan je leven veranderen. Dat weet Jelle Schut als geen ander. In 2019 begon hij met de Wim Hof methode en veranderde zijn leven. Hij kreeg meer focus en meer energie! Inmiddels is hij gecertificeerd Wim Hof instructeur. In dit artikel praten wij met hem over de positieve effecten van een gezonde ademhaling en hoe dit ook bij onze doelgroepen ontzettend positief kan werken!

Wie is Jelle? 

Jelle Schut komt uit Egmond aan den Hoef, waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen. Hij heeft zijn leven lang gevoetbald en ook de ALO gedaan. In 2019 was er een keerpunt in zijn leven. Toen een naaste overleed begon hij zich te bedenken wat hij zelf anders kon doen. Hij stuitte op het boek “Koud Kunstje” van Wim Hof. Hij begon met de ademhalingsoefeningen en sloot zich aan bij een groep mensen die in Egmond wekelijks de zee in gingen. 

“Dit was voor mij een soort katalysator. Doordat ik me beter voelde ging ik ook meer hardlopen, gezonder eten, gewoon beter voor mezelf zorgen dan ik ooit had gedaan.”

Jelle merkte gelijk de positieve effecten van de methode. Hij kreeg meer energie en focus. Hij is toen een Wim Hof cursus gaan doen in Polen. Dat had enorme impact op hem! Inmiddels is hij Wim Hof instructeur, geeft hij regelmatig workshops en trainingen, en doet hij een cursus voor Running Therapie en ademhalingscoach. 

Gasgeven of de rem intrappen

Met je ademhaling kun je grofweg twee dingen doen, gasgeven of de rem intrappen. Met de Wim Hof methode kun je energie krijgen, je gebruikt een versnelde ademhaling en vervolgens houd je een tijdje je adem in. Dit zorgt voor een CO2 overschot in je lichaam en een stressreactie: de ademhalingsprikkel. Als je weer begint met ademen stroomt er opeens weer veel zuurstof door je bloed. Dit werkt als een soort reset, waardoor je immuumsysteem gaat werken. Als je dit leert beheersen leer je beter omgaan met stress. Dat vertaalt zich dan naar de rest van je leven. 

“Ik zeg altijd, als ik in de ochtend al die stressor heb gehad, wat kan me dan de rest van de dag nog gebeuren?”

Door met je ademhaling de rem in te trappen wordt je juist rustiger. Hier zijn een paar basistechnieken voor. Volgens Jelle is dat eigenlijk best simpel: adem door je neus, adem naar je buik, maak je uitademing langer. Als je die drie dingen doet heb je hem al te pakken! Met deze ademhaling maak je aanspraak op je parasympatisch zenuwstelsel. Je bloeddruk verlaagt en hierdoor ook je stress.

Het mooie aan deze technieken, volgens Jelle, is dat je het verschil meteen merkt! Met de ademhalingstechnieken en ook met de Wim Hof methode. Als je die methode goed uitvoert ervaar je gelijk meer energie en focus. Wanneer je een ijsbad uitkomt dan heeft die adrenalinestoot meteen effect. Dat effect sijpelt door in de rest van je dag. Dit maakt deze technieken zo krachtig, omdat mensen gelijk de voordelen ervaren.

Per toeval een nieuwe doelgroep

Toen Jelle de cursus tot Wim Hof instructeur deed had hij niet gedacht dat hij dit zou toepassen met specifieke doelgroepen. Dat kwam zomaar op zijn pad. Nu is hij twee keer aan de slag geweest met een man met autisme, Dennis. Dennis ervaart wel eens boosheid en stress. Met Jelle op pad gaan is voor hem iets om naar uit te kijken. Als dan ook iets van de theorie blijft hangen en hem helpt om wat rust te ervaren, dan is dat al een enorme win! 

“De eerste keer dat we een ijsbad deden was hij van tevoren wel nerveus, ik moest hem er rustig doorheen coachen en steeds terugbrengen naar het moment. Maar toen hij de twee minuten had gehaald was hij ontzettend blij en trots! Dat was heel mooi om te zien. Het geeft ook een gevoel van overwinning.”

Voor zover Jelle weet zijn er geen cursussen in de Wim Hof methode om te werken met specifieke doelgroepen. Wel worden in de cursus mensen met immuunziekten besproken. Als Jelle blijft werken met de doelgroepen en het zorgt voor mooie resultaten, dan lijkt het hem mooi om dit neer te leggen bij de Wim Hof Academy.

Net als ieder mens

Jelle geeft aan dat werken met de doelgroepen vraagt om individuele afstemming. Ieder persoon is nou eenmaal anders en daar pas je je op aan. Hierbij is het belangrijk om rustig van start te gaan met de basis, niet teveel ingaan op de theorie, maar vooral praktisch aan de slag. 

“Je vraagt iemand eerst om door de neus te ademen. Hoe reageren ze daarop? Als dat goed gaat, dan mogen ze hun uitademing verlengen. Lukt dat ook? Mooi! Dan heb je de basis te pakken. Als deze twee dingen lukken heb je al een enorme gezondheidswinst.”

Volgens Jelle heeft iedereen iets aan deze technieken. Want ieder mens heeft behoefte om rust te ervaren. Als het iemand lukt om te voelen dat ze gestresst zijn, en ze dan ook nog de stap kunnen zetten van “Hee ik moet even anders gaan ademen”, dan heb je al een gezondheidswinst.

De doelen van Jelle

Bij Sport Care Plus draait het allemaal om doelen stellen en die behalen! Wat zijn de doelen van Jelle? De komende jaren gaat hij aan de slag om steeds meer werk te doen als coach. Hij is zich aan het ontwikkelen als ademhalingscoach en running therapeut. Zo wil hij een divers aanbod bieden waarmee hij allerlei verschillende mensen kan helpen, met allerlei verschillende technieken. De komende jaren staan in het teken van dit doel verwezelijken en op die manier zoveel mogelijk mensen helpen!

“Het heeft me echt gegrepen. Het is een passie geworden waar ik alles van wil weten en die ik met zoveel mogelijk mensen wil delen. Hier gaat mijn vuurtje van branden!”