Licht verstandelijk beperkt: leefstijlverandering in kleine stappen

Op 20 maart 2025 in Alkmaar gaf auteur Cor van Vuren een unieke inkijk in het leven van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en hun dagelijkse uitdagingen. Hiermee reikte hij zijn boekMet een beetje hulp” uit. Cor heeft jarenlang ervaring als leraar, zorgconsulent en trainer in sociale vaardigheden. Hij benadrukt dat bij deze groep vooral de sociaal-emotionele (on)mogelijkheden bepalend zijn. Veel mensen met een LVB willen graag ‘meedraaien’ in de samenleving en willen dezelfde dingen als ieder ander: een huis, een baan, een auto, een relatie. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee, zoals financiële problemen, criminaliteit en verslavingsproblematiek.

“In Nederland leven ongeveer 400.000 mensen met een LVB (IQ tussen 50-70). Een groot deel van hen redt zich zelfstandig of met minimale hulp. Omdat ze zich bewust zijn van hun beperking, komt het vaak voor dat ze deze proberen te verbergen.” (Cor van Vuren, 2025)
A vibrant, healthy salad bowl with avocado, eggs, tomatoes, grapefruit, and cherries on a wooden board.
Gezonde voeding: begrijpelijk en haalbaar

Een licht verstandelijke beperking kan veranderingen op het gebied van voeding en beweging ingewikkelder maken. Voor veel mensen met een LVB is een verandering, iets waar zij aan moeten voldoen wéér een potentiële teleurstelling.

Toch is een gezondere leefstijl haalbaar, mits deze op de juiste manier wordt aangeboden. Voor mensen met een LVB moet de informatie hierover eenvoudig en visueel aantrekkelijk zijn. Beeldmateriaal, zoals foto’s van gezonde maaltijden of pictogrammen met keuzes tussen gezond en ongezond, kan enorm helpen. Daarnaast werkt herhaling: door steeds opnieuw te oefenen met gezonde keuzes, worden deze een vast onderdeel van de routine.

Beweging: Plezier staat voorop

Het is belangrijk dat bewegen vooral leuk en toegankelijk is. Bewegen in groepsverband, sporten op maat, individueel of in een groep helpt bij het verbeteren van de fysieke gezondheid en versterkt ook sociale contacten en zelfvertrouwen.

Dagelijkse beweging kan op eenvoudige manieren worden gestimuleerd: een wandeling of beweegmoment na het eten, vaker de trap nemen of een sportief spel spelen. Het belangrijkste is dat de activiteit aansluit bij de interesses van de persoon of groep en dat er positieve stimulans is, bijvoorbeeld in de vorm van complimenten of een beloningssysteem. Kijk voor inspiratie eens bij de oefeningen en trainingen die Sport Care Plus aanbiedt op de website!

Structuur en herhaling

Duidelijke dagplanningen met pictogrammen en vaste routines voor eten en bewegen kunnen ondersteunend werken. Zelfstandigheid vergroten is een belangrijk aspect: iemand kan bijvoorbeeld helpen met het maken van een boodschappenlijst of het voorbereiden van een maaltijd. Dit vergroot de motivatie om gezonde keuzes te maken.

Een vaste structuur helpt mensen met een LVB om gezondere keuzes makkelijker te maken. Door methodisch en duidelijk te werken met veel herhaling en gezamenlijk aan iets te werken maakt het eenvoudiger om nieuwe gewoonten aan te leren en vol te houden! Met een beetje hulp….

A collection of Polaroid memories spread across a map, symbolizing travel adventures.
Elke stap telt 

Omdat mensen met een LVB soms onzeker zijn over hun mogelijkheden, is positiviteit rondom bewegen heel belangrijk. Kleine successen moeten worden gevierd: “Wat goed dat je met de trap / fiets / lopend gaat!” of “Hoe was het om een half uur te wandelen? Super goed gedaan, we kunnen volgende keer samen wel een wandeling maken!” Creëer een band rondom de leefstijlverandering. Praat over de verandering en vertel eens een leuke anekdote of een persoonlijk verhaal! Maak het zichtbaar; onthouden gaat dan zoveel beter; het geeft zelfvertrouwen en stimuleert om door te gaan.

De rol van de omgeving

Een gezonde leefstijl wordt gemakkelijker volgehouden wanneer de omgeving actief meedoet. Familie, begeleiders en vrienden kunnen het verschil maken door samen gezonde gewoonten te stimuleren en de weg naar een gezondere leefstijl te ondersteunen. Dit betekent bijvoorbeeld het aanbieden van gezonde alternatieven, het aanmoedigen van dagelijkse routines en het bieden van positieve feedback. Wanneer iedereen samenwerkt, wordt het makkelijker voor mensen met een LVB om gezonde keuzes te maken en deze vast te houden!

Het succes van de Sport Care Methode hangt ook af van de betrokkenheid van de omgeving. De methodische en gestructureerde aanpak van de Sport Care Methode sluit goed aan bij de behoeften van mensen met een LVB, doordat het zowel helder als praktisch is. Het biedt een professioneel ondersteunend netwerk waarin gezonde gewoonten en positieve veranderingen gemakkelijker kunnen groeien en bloeien.

Ga aan de slag met de Sport Care Methode, ondersteun in dagelijkse routines en stimuleer gezonde keuzes op een positieve manier. Samen kunnen we ervoor zorgen dat een gezonde leefstijl een blijvende verandering wordt!

Wil jij bijdragen aan een gezondere leefstijl voor mensen met een LVB? Neem contact op en maak het verschil!