Van dieet naar leefstijl

Als je af wilt vallen zijn er genoeg opties qua diëten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dieet voor. Veel mensen willen in een korte periode veel afvallen. En eerlijk is eerlijk, vaak werkt het ook wel.. Maar dan blijkt na het dieet dat mensen weer net zoveel aankomen als ze kwijt zijn geraakt. Het werkt dus niet op de langetermijn. Een betere aanpak zou zijn om te kijken hoe je je leestijl kunt veranderen, om blijvend af te vallen. 

Leefstijl

Als je op de langetermijn af wilt vallen en dat gewicht er af wilt houden, dan moet je niet denken in kortetermijn diëten met snelle resultaten. Je moet gaan bedenken wat je langdurig kunt veranderen in jouw leven om gezondere keuzes te maken. 

Wanneer het je lukt om iets langdurig aan te passen, dan wordt het jouw leefstijl. Het worden jouw nieuwe gewoontes. En dat is wat je nodig hebt om echt gezond te blijven. 

Hiervoor heb je een shift nodig in hoe je het afvallen bekijkt. Probeer het niet meer te zien als een kort project om in die ene broek te passen. Stop met denken dat het er even snel af moet voordat het zomer is. Bedenk je liever hoe je jouw leven zo in kunt delen dat jij altijd tevreden bent. 

Kijk EERLIJK naar jouw gewoontes

De eerste stap om gezonder te gaan leven is eerlijk kijken naar jouw gewoontes. Bedenk je hoeveel jij per week beweegt en wat je eet. Schrijf dit op per dagdeel. Ook huishoudelijke taken of tuinieren vallen onder beweging. 

Kies kleine veranderingen

Om een nieuwe leefstijl haalbaar te maken kies je kleine veranderingen. Verander niet teveel in één keer dat is niet vol te houden! Maak kleine aanpassingen die het allemaal net iets gezonder maken. Kijk hoe je gewoontes er nu uitzien. Hoe doe je het nu en wat kan er nét een beetje beter? 

Bijvoorbeeld in de bovenstaande maandag, wat kan je al aanpassen om het gezonder te maken?

  • De auto naar werk kan op de fiets
  • Det toetjes, snacks en tussendoortjes vervangen door fruit
  • De cola kan vervangen worden door water
  • Het witte brood vervangen door volkoren

Dit betekend niet dat jij AL die veranderingen moet doorvoeren. Kies er één die sowieso lukt. Verander dat en hou het een paar weken vol. Lukt dat? Dan kijk je of je nog iets kunt veranderen.

Kies wat bij jou past

Wanneer je kleine aanpassingen gaat maken in je gewoontes is het belangrijk dat je kiest voor dingen die bij jou passen. 

  • Heb je een hekel aan de sportschool? Kies dan een sport die je wél leuk vindt.
  • Hou je niet van salades? Kies dan voor gezonder eten dat je wél lekker vindt.

Kies voor aanpassingen die bij jou passen. Daarnaast moet je ook realistisch zijn over hoeveel tijd en energie je hebt. Kijk dus ook wannéér je wilt gaan sporten. Kijk wanneer je tijd hebt om een gezonde maaltijd te koken.

Wees niet te streng

Je past jouw leefstijl aan zodat je zelf gelukkiger en gezonder bent. Daarom is het belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf. Je regels die jij bedenkt voor jezelf om gezonder te zijn mag je best af en toe overtreden zonder dat je jezelf schuldig hoeft te voelen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Je bent op een feestje en wilt graag taart kunnen eten en wat alcohol drinken
  • Het is een super drukke dag en je gaat toch een keer met de auto naar werk
  • Je wilt toch een paar chipjes eten bij de film, en pakt een bakje in plaats van de hele zak

Het belangrijkste is dat je kiest voor balans. Ben je gisteren met de auto naar werk gegaan? Pak vandaag dan wel weer de fiets. Maar probeer je vooral niet rot te voelen als het een dag niet lukt. Wees trots op alle dingen die wel lukken!

Weet jij al welke kleine verandering jij gaat doorvoeren deze week?