Voeding: koolhydraten

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Het menselijke lichaam veranderd koolhydraten in bloedsuiker. Je hebt ze dus nodig om te leven, maar wat zijn ze nou precies, waar zitten koolhydraten in, hoeveel hebben we nodig en is de kwaliteit belangrijk? Deze punten worden in dit artikel beantwoordt en toegelicht.

Dit artikel is geen dieetadvies! Wanneer je advies wilt over jouw dieet neem dan contact op met een diëtist of je huisarts.

Wat zijn koolhydraten?

Net als vetten en eiwitten geven koolhydraten het lichaam energie. Voor met name de hersenen en de rode bloedcellen zijn ze erg belangrijk. Zonder glucose (vorm van koolhydraten) kunnen de hersenen niet eens optimaal functioneren. Koolhydraten geven niet alleen energie, maar ook smaak. Zo geven sacharose (kristalsuiker) en fructose (vruchtensuiker) een zoete smaak aan de voeding. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking. 

Koolhydraten worden ingedeeld op twee manieren, namelijk:

  • Enkelvoudig of meervoudig
  • Verteerbaar of onverteerbaar

Enkelvoudig of meervoudig

Koolhydraten kunnen worden ingedeeld in het aantal suikermoleculen (sachariden) waaruit ze bestaan. Monosachariden bestaan uit 1 sacharide. Disachariden bestaan uit 2 aan elkaar verbonden sachariden, de oligosachariden uit 3 tot 9 sachariden en de polysachariden bestaan uit meer dan 9 sachariden. 

Verteerbaar of onverteerbaar

In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Het lichaam kan verteerbare koolhydraten opnemen als energiebron. Koolhydraten die in de dunne darm worden afgebroken tot monosachariden vallen onder de verteerbare koolhydraten. Daar tegenover heb je niet-verteerbare koolhydraten, dit zijn voedingsvezels. Deze kunnen het lichaam niet opnemen en dus niet gebruiken als energiebron. Voedingsvezels kunnen niet opgenomen worden als energiebron, maar zijn echter wel erg belangrijk voor de werking van de darmen.

Glucose

Koolhydraten komen na de vertering voornamelijk als glucose in het bloed. Vervolgens wordt dit snel opgenomen door weefsels die dit kunnen verbranden. Bij dit proces ontstaat energie, die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties. Ook kan glucose tijdelijk in de lever en spieren opgeslagen worden als glycogeen. Op deze manier wordt er een voorraad aan glucose opgeslagen. Deze kan van pas komen als energie nodig is, bijvoorbeeld bij het sporten.

Omzetting in vet

Het lichaam kan maar weinig glucose opslaan in de vorm van glycogeen. Dit is de reden dat koolhydraten uit eten en drinken vooral wordt verbrand. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt en veel koolhydraten eet, dan haalt het lichaam voornamelijk energie uit koolhydraten en slaat de vet uit de voeding op. 

Wanneer de glycogeenvoorraad vol zit en meer energieverbruik niet nodig is, wordt er een teveel aan glucose opgeslagen als vet (triglyceriden). Deze omzetting gebeurt in de lever. Bij mensen met een gezond eetpatroon is dit ongeveer 1 tot 3 procent. Als je teveel calorieën binnenkrijgt of dit nou uit vetten, eiwitten of koolhydraten is, leidt altijd tot een toename in lichaamsvet. Iemand die evenveel calorieën binnenkrijgt als hij verbruikt heeft een stabiele energiebalans.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet, denk hier bijvoorbeeld aan rijst, macaroni, erwten, bonen. Toch wordt er door je lichaam onderscheid gemaakt tussen langzame en snelle koolhydraten. 

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten worden door je lichaam minder snel verteerd, dit komt door de langere molecuulketens waaruit deze bestaan. Door de langere molecuulketens duurt het langer tot het lichaam energie uit de koolhydraten kan halen. In producten waarin deze langzame koolhydraten zitten, bevinden zich over het algemeen ook meer vezels. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar ze geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Dit zorgt ervoor dat je minder snel tussen maaltijden door gaat snacken. Producten waarin deze soort koolhydraten zitten zijn, bijvoorbeeld volkorengraanproducten, bulgur, haver, quinoa, groenten en fruit

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden sneller opgenomen door je bloed, hierdoor kan je hoge pieken in je bloedsuiker krijgen. Deze koolhydraten worden met name gevonden in producten met suiker en zetmeel. Hierbij kan je denken aan producten, zoals witbrood, witte pasta en witmeel. Hoe snel deze koolhydraten worden opgenomen ligt aan verschillende factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn: 

  • Hoe warm is het gerecht?
  • Waaruit is het gerecht samengesteld?
  • Hoevaak wordt er gekauwt voordat het eten is doorgeslikt.

Hoeveel koolhydraten zijn nodig?

Door de gezondheidsraad wordt geadviseerd 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten te halen. Hoeveel koolhydraten je moet consumeren en op welke delen van de dag, hangt af van je gewicht, dagelijkse activiteiten, medicatie en bloedsuikers. Als je hier persoonlijk advies op wilt, is het handig een diëtist of een diabetesverpleegkundige te raadplegen. Het is belangrijk dat jouw lichaam de benodigde koolhydraten binnenkrijgt, want anders zal er spiereiwit als energiebron gebruikt worden. Dit wil je voorkomen, zodat je spiermassa hier niet onder gaat lijden. Een teveel aan koolhydraten is ook niet goed, aangezien dit kan leiden tot een tekort aan vetten en eiwitten.

Kwaliteit van koolhydraten

Uit onderzoek is voortgekomen dat de kwaliteit van de koolhydraten die je consumeert, belangrijker is dan de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Zorg er dan ook voor dat je een gezonde bron van koolhydraten eet, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten, fruit en peulvruchten. Naast de benodigde energie die eruit gehaald wordt, zitten er ook andere belangrijke voedingswaarden in. Denk hierbij aan vezels, vitaminen en mineralen. Probeer ongezonde bronnen van koolhydraten zo weinig mogelijk te consumeren. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel suikers en calorieën, die je bloedsuiker snel laten stijgen. Voorbeelden van deze ongezonde bronnen van koolhydraten zijn chips, jam, witbrood, cornflakes en snoep.

Bronnen

Helm, O. M. (2022, May 2). Wat Zijn Koolhydraten + Lijst met Gezonde en Slechte Soorten. HappyHealthy. Retrieved September 28, 2022, from https://happyhealthy.nl/koolhydraten/

Het Diabetes Fonds. (n.d.). Koolhydraten. Retrieved September 28, 2022, from https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/over-koolhydraten

Koolhydraten. (2021, September 24). FIT.nl. Retrieved September 28, 2022, from https://www.fit.nl/koolhydraten

Voedingscentrum. (n.d.). Koolhydraten. Retrieved September 28, 2022, from https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Wat zijn gezonde koolhydraten en waar zitten ze in? (2022, February 7). FitChef.nl. Retrieved September 28, 2022, from https://fitchef.nl/blog/voedingsstoffen/gezonde-koolhydraten