Voeding: micro’s

Micro’s is de afkorting van micronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen waar je lichaam maar heel weinig van nodig heeft om goed te werken. Je lichaam heeft maar heel weinig van deze stofjes nodig, maar ze zijn super belangrijk.

Micro’s worden onderverdeeld in drie groepen: vitamines, mineralen en spoorelementen. Ze zijn nodig voor het vrijmaken van de energie uit de macrovoedingsstoffen en van de aminozuren uit eiwit. Ook zijn ze belangrijk bij het goed laten verlopen van veel processen in het lichaam, zoals het sterker worden van je botten, je weerstand sterk houden en de aanmaak van nieuwe cellen.

Heb ik supplementen nodig?

De Kruidvat en de Trekpleister staan er vol mee: vitaminepillen. Deze vitaminepillen zitten vol met micronutriënten. Dat lijkt super handig, want door zo’n pil te slikken heb je gelijk al je micro’s in één keer binnen! Maar heb je die vitaminepillen wel echt nodig?

Van micronutriënten krijg je per dag minder dan één gram binnen via je voeding. Met een gevarieerd voedingspatroon hoef je je geen zorgen te maken om een tekort aan micro’s. Een tekort krijg je alleen als je echt een deficiëntie hebt. Als je elke dag 200 gram groenten en 2 stuks fruit eet, kom je al een heel eind.

Ook is uit onderzoek gebleken dat je beter je micro’s uit je voeding kunt halen. Micro’s uit je voeding hebben meer positieve effecten op je gezondheid dan de micro’s uit supplementen.

Als je toch graag wilt weten of je tekorten hebt kun je dit laten meten via de huisarts. Laat je adviseren door een voedingsexpert of huisarts voordat je supplementen gaat nemen. Dit artikel is ook geen advies!

Welke micro’s zijn er allemaal?

Mineralen

Dit zijn elementen die in de natuur voorkomen. Calcium bijvoorbeeld is kalk, dat zit in water maar ook in bijvoorbeeld melkproducten.

Mineralen hebben ondersteunende functies in het lichaam. Je hebt ze nodig voor de opbouw van botten. Maar ook je maagzuur heeft mineralen nodig. De mineralen die ons lichaam nodig heeft zijn:

Zorgt voor de opbouw van botten

Ondersteunt de vochtbalans en is nodig voor de vorming van maagzuur

Helpt bij botvorming en vertering

Regelt de vochtbalans en zorgt voor zenuwprikkels

Is belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels

Ondersteunt de vochtbalans door te zweten

Helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en opname van vitamines

Spoorelementen

Sporenelementen zijn ook een soort van mineralen, ze zijn ook in de natuur te vinden, zoals ijzer. Maar van sporenelementen heeft je lichaam maar heel weinig nodig. Teveel spoorelementen zijn zelfs slecht voor je! Welke spoorelementen zijn er allemaal?

Ondersteunt de werking van insuline (zodat je suiker opneemt in je cellen)

Is belangrijk voor de zuurstoftransport

Heb je nodig voor de vorming van schildklierhormonen

Ondersteunt de bloedvorming

Ondersteunen beiden bij de werking van enzymen

Beschermt rode bloedlichaampjes tegen beschadiging, maakt zware metalen minder giftig

Helpt je immuunsysteem, ondersteunt bij de aanmaak van bot, haar, nagels en huid. Is belangrijk voor je geheugen en reukzin. En speelt een rol bij de het opbouwen en afbreken van koolhydraten en vetten

Vitamines

We hebben vitamines nodig om te kunnen overleven. Ons lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken, dus moeten we het uit onze voeding halen. Daarom is het belangrijk dat we onze vitamines binnen krijgen, dit doe je door gevarieerd te eten met veel groenten en fruit.

Er zijn veel soorten vitamines en ze hebben allemaal hun eigen taak. Hieronder zie je een overzicht van alle vitamines en in het kort wat ze doen.

Het pigment in je ogen

Ondersteunt je immuunsysteem, draagt bij aan de groei van je botten en sterke tanden

Antioxidant, het beschermt je cellen, bloedvaten, organen, ogen en ander weefsel

Zorgt voor bloedstolling (zodat een wondje stopt met bloeden)

Helpt bij de overdracht van zenuwprikkels en het verteren van koolhydraten

Helpen bij de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten

Helpt je met energie uit je voeding halen

Ondersteunt het verteren van eten

Helpt bij het aanmaken van weefsels en helpt bij de eiwitvertering

Ondersteunt het ontwikkelen van genetisch materiaal

Draagt bij aan de groei en aanmaak van witte en rode bloedcellen

Helpt bij de werking van het zenuwstelsel en de celontwikkeling

Is een belangrijke antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem

Bronnen:

Kathryn L. Beck, Pamela R. von Hurst, Wendy J. O’Brien, Claire E. Badenhorst. (2021). Micronutrients and athletic performance: A review. Food and Chemical Toxicology. Volume 158. https://doi.org/10.1016/j.fct.2021.112618.

Woodside JV, McCall D, McGartland C, Young IS. Micronutrients: dietary intake v. supplement use. Proc Nutr Soc. 2005 Nov;64(4):543-53. doi: 10.1079/pns2005464. PMID: 16313697.

https://www.matchusports.nl/fit-tips/feiten/macros-micros/

https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/chroom/

https://www.ahealthylife.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-micronutrienten/

https://www.fit.nl/multivitamine