Aangepaste CrossFit in Castricum!

CrossFit Castricum is een prachtige inclusieve CrossFit box. Iedereen is welkom en er zijn trainingen op allerlei niveau’s. Eigenaar Paul Bruggeling wil dat aanbod nog inclusiever maken. Daarom heeft hij een kennismakingstraining georganiseerd bij de zorgorganisatie SIG. Met als doel de clienten te enthousiasmeren om deel te nemen aan een Sport Care Plus project bij zijn CrossFit box!

Aangepaste CrossFit in Castricum!

CrossFit is een uitdagende sport. Het is een combinatie van verschillende sporten, je traint niet alleen kracht, maar ook behendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen. Dat klinkt heftig, aangepaste CrossFit in Castricum, gaat dat dan goed matchen met de specifieke doelgroepen?

Volgens Paul Bruggeling matcht dat zeker! Hij is de eigenaar van CrossFit Castricum (CFC). Hij zegt dat CrossFit zich goed leent voor mensen met een beperking. CrossFit trainingen zijn goed aan te passen op het niveau van elke sporter. Ook doe je allemaal functionele bewegingen die je sterker maken in het dagelijks leven.

Nog een voordeel van CrossFit is de community. In een CrossFit box kent iedereen elkaar en helpt iedereen elkaar. Hierdoor is het een motiverende omgeving, omdat iedereen elkaar steunt en stimuleert. Met andere woorden: dit is een prachtige omgeving voor mensen om een sociaal netwerk te creëren. Een plek waar ze mee kunnen doen en toegejuicht kunnen worden door andere sporters.

aangepaste crossfit in castricum
Aangepaste crossfit in castricum

De workshops bij SIG

De zorgorganisatie SIG heeft in Castricum meerdere zorglocaties. Paul is langs geweest bij de Walstro en de Dorpsstraat. Op deze twee locaties van de SIG wordt 24-uurs zorg aangeboden aan (jong) volwassen met een verstandelijke beperking.

Na de kennismaking op beiden locaties heeft Paul, samen met drie van zijn trainers, een training georganiseerd op een basketbalveldje vlakbij de Walstro. Hier mochten de cliënten van zowel de Walstro en de Dorpstraat aan meedoen. Er waren 6 deelnemers en ook nog een paar geinteresseerden die alleen even mee wilden kijken.

Ze begonnen met een kort spelletje om warm te worden. Daarna had Paul een training voorbereid met:

Ze oefenden eerst de bewegingen stap voor stap. Toen de bewegingen goed gingen begon de training. Die training was verdeelt in twee blokken van 5 minuten, met een pauze tussendoor.

Reacties van de deelnemers

Het doel van deze training was om de cliënten te enthousiasmeren voor aangepaste CrossFit in Castricum. En dat is gelukt. Na de training waren de cliënten allemaal ontzettend enthousiast. De trainers kregen knuffels en de de cliënten wilden graag een keertje komen kijken bij CFC.

Tijdens de training werd Paul uitgedaagt om nog eens op zijn handen te lopen. Een van cliënten had hem dit al eens zien doen namelijk. Toen Paul dat liet zien kwam een van de cliënten met de mededeling dat hij dat ook kon! En jawel, deze jongen liep gewoon achteruit op zijn handen!

Vervolg

De volgende stap is om met een groep cliënten te gaan kijken bij CFC. Maar die stap blijkt nog wel lastig, de cliënten vonden het toch best zwaar. Het is daarom de bedoeling om niet meteen zwaar te gaan sporten de eerste keer.

Fay Hofsté en Mariska Tervoort, medewerksters van SIG, zijn nu de cliënten bij de Walstro en de Dorpsstraat aan het enthousiasmeren. Het idee is om de sportlocatie te bekijken en een leuk spelletje te doen met zijn allen. In de hoop om het traject met elkaar op te starten. Paul gaat nog een keertje langs bij beide locaties om de deelnemers hiervoor uit te nodigen. Alle partijen kijken erg uit naar de samenwerking.