Veilig sporten intervisie bij Odion
In het voorjaar hebben vijf medewerkers van Odion de cursus van Sport Care Academy gevolgd. Na de cursus zijn we aan de slag gegaan om sportzorgcoaching vorm te geven binnen Odion. In dit traject gaan we gezamenlijk zoeken naar een passende manier om sport en bewegen in te zetten als zinvolle daginvulling binnen Odion. Tijdens intervisies bespreken we de uitdagingen die de medewerkers van Odion in hun werk tegenkomen en hoe ze die op kunnen lossen. Deze eerste intervisie stond in het teken van veiligheid.
Veel vragen en veel ideeën
Bij deze veilig sporten intervisie zijn veel verschillende zaken al aan bod gekomen. Het was de eerste intervisie. Daarom was het ook een moment om de eerste ervaringen met elkaar te bespreken. Hieruit bleek dat er veel ideeën zijn maar ook veel vragen. De wil is er, nu de weg nog!
In de komende periode gaan we van die ideeën werkelijkheid maken, door de vragen samen op te lossen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog vragen rondom de start voorwaarden. Denk hierbij aan:
- Hoe gaan we dit inzetten binnen Odion?
- Hoe maken we dit passend voor verschillende locaties en doelgroepen?
- Wordt de sportzorg alleen in groepsvorm gegeven of komen er ook individuele trajecten?
- Kunnen de sportcoaches uiteindelijk ook ingezet worden op andere zorglocaties?
De deelnemende medewerkers werken allemaal op heel verschillende
zorglocaties. Er is een jobcoach, een woonbegeleider, een flexpool medewerker en een dagbestedingsbegeleider. Voor elk van deze medewerkers zal de sportzorgbegeleiding er anders uitzien. Het is samen zoeken om erachter te komen welke vorm het best past bij de verschillende zorglocaties van Odion.
De nadruk van de sportzorgbegeleiding zal liggen op meedoen. Op elk niveau kunnen mensen sporten en bewegen, vaak is meedoen al het doel op zich. Elke vorm van bewegen is van toegevoegde waarde voor een gezonder en vitaler leven.
Veilig sporten intervisie
Deze eerste intervisie stond in het teken van veilig sporten. We hebben gekeken naar de vragen die je voordat je begint met sporten en bewegen. Denk hierbij aan vragen rondom de voorwaarden, zoals:
- Wat voor aandoeningen/ziektes heeft de deelnemer die het sporten beinvloeden?
- Heb je een passende sportlocatie?
- Heb je alle veilige materialen om mee te sporten?
- Ben je op de hoogte van eventueel onverwacht/onbegrepen gedrag dat de deelnemer kan vertonen?
Na een kennismakingsgesprek en voor de eerste training moet een sportzorgbegeleider antwoord hebben op al die vragen. Op die manier kan je zo veilig mogelijk en goed voorbereid aan de slag.
Tijdens de veilig sporten intervisie hebben we in kleine groepjes gewerkt met het stroomschema. We hebben besproken welke onderwerpen je aan moet denken bij de vragen. De onderwerpen die zij hebben benoemd worden verwerkt in een nieuw document. Dit document kunnen de medewerkers weer inzetten in hun sportcoaching. Ook hebben we algemene opmerkingen en feedback opgehaald. Hiermee gaan we het stroomschema weer verbeteren.
Tijdens de volgende intervisie doen alle medewerkers een voorstel voor de manier waarop zij sportzorg willen aanbieden op hun eigen locatie. Aan de hand van het stroomschema gaan we dan onderzoeken welke problemen zij eventueel zullen tegenkomen, en hoe we die gaan oplossen!