Beginnen met fitness

Beginnen met fitnessen kan je leven enorm veranderen! Gezonder, sterker en fitter worden kan iets zijn om naar uit te kijken. Maar het is voor veel mensen ook spannend! Of je nu een beginner bent of na een pauze je trainingen weer wilt oppakken.. de eerste stappen zijn altijd weer lastig. In dit artikel geven we je tips om met de juiste mindset te beginnen. Op die manier vergroot je de kans dat je jouw doelen haalt! 

Bepaal je doelen

Voordat je begint is het belangrijk dat je weet wat je doelen zijn. Wat is het dat je wilt bereiken met het fitnessen? Afvallen, spiergroei, beter uithoudingsvermogen, of simpelweg een gezonder leven. Allemaal verschillende doelen, die een andere aanpak vereisen. Door je doelen goed te bepalen kun je goed gefocust en gemotiveerd aan de slag gaan. 

Begin langzaam en wees consistent

Veel mensen die net beginnen maken de fout dat ze te snel te hard van stapel lopen. Dit kan blessures, oververmoeidheid en demotivatie veroorzaken. Het is belangrijk om daarom langzaam te starten met elk fitnessprogramma. Doe eerst wat trainingen op lage intensiteit. Pak weinig gewicht en doe wat minder herhalingen. Bouw langzaam de intensiteit en de duur van je trainingen op. 

Dit voelt misschien alsof je niet hard genoeg werkt, maar vergis je niet! Je hoeft je niet in het zweet te werken. Je hoeft geen pijn te hebben. Je hoeft niet buiten adem te zijn. In het begin van je fitnessprogramma moet je jouw lichaam eerst laten wennen aan de bewegingen en het sporten.

Doe iets dat je leuk vindt

Fitness hoeft niet te betekenen dat je in de sportschool alleen maar krachttraining doet, of alleen maar op de loopband staat. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen die onder fitness vallen. In de sportschool heb je allerlei leuke groepslessen waar je aan deel kunt nemen. HITT, kickboksen, pilates, bootcamps, yoga, zumba.. en nog veel meer! Kies een activiteit die jij leuk vindt. Daarmee vergroot je de kans dat je het volhoudt.

Maak een realistisch shema

Consistentie is belangrijk wanneer je het over fitness hebt. Wat we daarmee bedoelen is dat je langere tijd regelmatig traint, bijvoorbeeld 2x per week, 1 jaar lang. Dit heeft meer effect dan 1 maand elke dag trainen en dan weer stoppen. 

Daarom is het belangrijk om realistisch te zijn. Hoeveel tijd heb jij wekelijks om te trainen? Op welke tijden en welke dagen? Al is het maar een half uurtje, een half uur trainen is toch een training! Begin ook hierbij langzaam. Kijk of er 1 of 2 momenten zijn in de week waarop jij kan trainen. Hou dit een tijdje vol, voordat je extra trainingen in gaat plannen.

Zoek hulp bij professionals

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen dan kan het slim zijn om professionele ondersteuning te zoeken. Een personal trainer of fitness coach kan je hierbij helpen. Deze professionals kunnen je bijvoorbeeld helpen met uitzoeken wat je fitness level is en wat je doelen zijn. Op basis hiervan maken ze dan een trainingsschema op maat. Daarnaast kunnen ze je helpen met de techniek van oefeningen en het instellen van de apparaten. 

Realistische verwachtingen

Natuurlijk ben je enthousiast als je begint met fitnessen! Maar het is belangrijk om wel realistisch te blijven. Het behalen van resultaten vraagt om geduld en langdurige inzet. Raak niet gedemotiveerd als het even duurt voordat je progressie boekt. Vier kleine overwinningen en wees trots op alles wat je bereikt, op die manier kun je langetermijn doelen behalen!

Rust en herstel

Rust en herstel zijn minstens zo belangrijk als het sporten zelf. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om op te bouwen na een training. Zorg dus dat je voldoende rustdagen plant in je schema. Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft. 

Hou je voortgang bij

Wil je een extra steuntje in je motivatie? Hou dan je voortgang bij! Noteer in een schriftje of op je mobiel hoeveel gewicht je pakt, hoe vaak of hoe lang je traint. Je kunt ook je gewicht meten of voor en na foto’s maken. Vier het als je een mijlpunt hebt bereikt! 

Conclusie

Beginnen met fitnessen is een goede keuze! Het gaat je allerlei gezondheidsvoordelen opleveren, zowel fysiek als mentaal. De eerste stap naar een gezonder leven zet je het beste door: realistische doelen te stellen, langzaam van start te gaan, een sport te kiezen die je leuk vindt en consistent vol te houden. Onthoud: focus op vooruitgang, niet op perfectie, vier je mijlpalen en wees trots op elke training!