Beginnen met sporten

Wil je beginnen met sporten maar heb je nog nooit gesport? Of is het echt heel lang geleden sinds je gesport hebt? Dan kan het echt heel spannend zijn om te starten! 

Ten eerste is het ontzettend goed dat je overweegt om te beginnen met sporten. Sport en bewegen is ontzettend goed voor je. Iedereen die dus wil beginnen met sporten kiest voor zijn gezondheid, en daar mag je trots op zijn!

Deze tips zijn voor mensen die willen beginnen met sporten of willen beginnen met een nieuwe sport en dit spannend vinden! Als sportcoach zijn dit ook handige tips om te onthouden wanneer je werkt met een nieuwe sporter.

1. Kies een sport die je leuk lijkt

Dit is een ontzettend belangrijk punt! Veel mensen denken dat ze sporten namelijk niet leuk vinden. En ze hebben het idee dat ze alleen gezond bezig zijn als ze naar de sportschool gaan of gaan hardlopen.. Terwijl dat onzin is! En er heel veel sporten zijn waar je uit kunt kiezen! Elke vorm van beweging is goed voor je. En we sporten in onze vrije tijd, dus laten we dan vooral iets doen wat we leuk vinden!

Als je fitnessen niet leuk vindt dan moet je dat dus niet gaan doen. Kijk eens of er niet iets anders leuks is dat je kunt oppakken. Is er een voetbalteam? Een dansschool? Geeft de sportschool misschien leuke groepslessen? Of zwemmen? Er zijn zoveel opties! 

2. Begin met bewegen

Je hoeft je niet gelijk in te schrijven voor een sport. Je kunt ook zelf beginnen met meer bewegen. Maak wat vaker een wandeling of stap vaker op de fiets.

Probeer het bewegen onderdeel te maken van je dagelijks leven. Bedenk bijvoorbeeld op welke momenten jij de auto kunt laten staan. Ga op de fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt. Elk beetje dat jij meer in beweging komt is al goed! Lees hier een artikel over de beweegrichtlijnen.

3. Plan het in

Pak je agenda erbij en kies één of twee dagen waarop je gaat sporten. Kies momenten waarop je weet dat het je beter af zal gaan. Schrijf het op en maak met jezelf de afspraak dat je gaat! Op het moment zelf heb je misschien wat tegenzin, maar zet je daar overheen. Als je eenmaal bent gegaan ben je daar blij over, echt waar!

Als je moeite hebt met jezelf motiveren, lees dan deze tips over zelfdiscipline.

4. Ga alvast even kijken

Ga je naar een nieuwe sportschool of naar een nieuwe club? Dat betekent dat een boel dingen nieuw gaan zijn. Ga daarom alvast een keertje langs om te kijken. Op die manier weet je waar de kleedkamers zijn en hoe de locatie er uitziet. Misschien kun je gelijk de trainer en andere deelnemers al leren kennen, of zelfs meekijken bij een training. Dat maakt het minder spannend wanneer je zelf voor het eerst gaat trainen.

Je kunt ook van tevoren de trainer bellen. Dan weet die dat jij komt en kan hij of zij er rekening mee houden dat je nieuw bent. Dat maakt het voor jezelf en voor de trainer makkelijker. 

5. Zoek een maatje

Beginnen met sporten is al spannend genoeg. Maakt niet uit of je naar een sportschool gaat of naar een voetbaltraining. Als je nieuw bent voelt het alsof iedereen dat doorheeft… ENG! Vraag daarom of iemand met je mee wilt. Samen nieuw zijn is minder eng dan in je eentje. Daarnaast heb je gelijk een stok achter de deur om te gaan sporten, je hebt het namelijk afgesproken!

Je kunt ook gaan sporten op een plek waar al iemand sport die jij kent. Misschien zit een vriend van jou op kickboksen en kun je met hem mee? Diegene weet dan al een beetje hoe die sportlocatie is en kan jou mee op sleeptouw nemen. 

6. Verwacht spierpijn

Als je nog nooit gesport hebt dan kun je verwachten dat je spierpijn gaat hebben na de eerste keer trainen. Als je de spierpijn wilt verminderen zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Drink genoeg water
  • Zorg dat je genoeg slaapt na je training, de meeste volwassenen hebben ongeveer 8 uur slaap nodig per nacht
  • Eet voldoende proteïne om goed te herstellen, lees hier meer over proteïne (eiwitten)
  • Ga op de training niet helemaal tot je uiterste

7. Leg de lat niet te hoog

Veel mensen denken dat sporten alleen zin heeft als ze na de training bekaf zijn! Maar dit is een fabel. Alle beweging is goed voor je. Zelfs al maak je een korte wandeling dan heeft dat al een positief effect op je gezondheid.

Te hard van stapel lopen heeft zelfs een aantal negatieve effecten. Ten eerste is het niet goed voor je lichaam! Je gewrichten en spieren moeten wennen aan de belasting. Je bent in het begin heel gevoelig voor blessures, bouw de intensiteit daarom rustig op! Kijk wat goed gaat en probeer de volgende keer wat meer. Ten tweede, als je het niet gewend bent om hard te trainen is dat gevoel van uitputting helemaal niet fijn. En ten derde, krijg je er waarschijnlijk enorm veel spierpijn van. Het resultaat is dan dat je de volgende keer geen zin meer hebt om te gaan, omdat je de vorige keer helemaal uitgeput was en ontzettend veel spierpijn had! 

Leg de lat dus wat lager, dan is het veiliger, dan heb minder spierpijn én dan vind je de training waarschijnlijk leuker. En zoals je uit punt 1 al las: als je iets leuk vind is het makkelijker om het vol te houden!

8. Zoek een coach

Als je in je eentje wilt gaan sporten maar niet weet waar je moet beginnen, dan is het een goed idee om een coach of een personal trainer in te schakelen. Die kan met jou een assessment afnemen om in te schatten wat het startniveau is. Verder gaat zo’n coach een persoonlijk trainingsschema voor jou maken en jou begeleiden bij het sporten! Zo sta je er niet alleen voor. 

Bij Sport Care Plus kun je ook sportcoaches vinden die je hierbij helpen! Neem contact met ons op voor meer informatie.