CLUKS: kernmotorische eigenschappen

CLUKS zijn de kernmotorische eigenschappen die belangrijk zijn in elke sport. Het is belangrijk om CLUKS terug te laten komen in de opbouw van je trainingen. Het is een afkorting van Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid. Alle onderdelen van CLUKS samen bepalen hoe goed je conditie is.

Coördinatie:

Je coördinatie is de manier waarop je jouw bewegingen beheerst en goed getimed in kunt zetten om een taak uit te voeren. Je hebt coördinatie nodig om een tennisbal te raken met je racket, of om bij kickboksen goed getimed een stoot te ontwijken en een trap terug te geven. Het is de combinatie van alle andere onderdelen van CLUKS.

Coördinatieoefeningen zijn alle oefeningen die focussen op het aanleren van nieuwe bewegingen of het verbeteren van bewegingen.

Lenigheid

Lenigheid is de mate waarin je flexibel bent in je spieren, pezen en gewrichten. Verminderde lenigheid maakt het lastiger om bepaalde oefeningen uit te voeren. Korte bovenbeenspieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je moeilijk kunt hurken of bukken. Korte kuitspieren zorgen voor minder diepe squats.

Je kunt lenigheid dynamisch of statisch trainen. Dynamisch is verend rekken, waarbij je steeds je spieren ontspant en aanspant. Statisch is stilstaand rekken, waarbij je de uiterste gestrekte houding een tijdje vasthoud.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is het vermogen dat je hebt om weerstand te bieden aan psychische en fysieke vermoeidheid bij aanhoudende belasting. Hoe lang je in staat bent een activiteit vol te houden is wat je uithoudingsvermogen bepaald. Ook valt onder uithoudingsvermogen hoe snel je hersteld. Dit wordt vaak verward met conditie, maar je uithoudingsvermogen is dus een onderdeel van je conditie.

Kracht

Kracht is het vermogen dat je hebt op een spier aan te spannen bij weerstand en hierbij een bepaalde kracht te leveren. Door op kracht te trainen verbeter je je botdichtheid, versterk je je pezen, groeien je spieren en wordt je uiteraard sterker. Dit zorgt ervoor dat je beter presteert bij het sporten. Daarnaast kan krachttraining ervoor zorgen dat de samenwerking tussen verschillende spiergroepen beter wordt, waardoor je coördinatie verbeterd.

Kracht kun je trainen door je

  • krachtuithoudingsvermogen te verbeteren (met haalbare gewichten bewegingen herhalen)
  • Maximale kracht te trainen (de maximale kracht die je eenmalig kunt leveren)
  • Snel kracht te oefenen (kracht die je meerdere keren zo snel mogelijk kunt leveren)
  • Explosieve kracht te trainen (kracht die je eenmalig en snel kunt leveren)

Snelheid

Dit is het vermogen dat je lichaam heeft om bepaalde bewegingen binnen een minimale tijd af te leggen. Snelheid is niet alleen de tijd waarbinnen je bijvoorbeeld 5 km kunt rennen, maar ook hoe snel het reactievermogen in je spieren is, hoe snel je je topsnelheid behaalt of wat je topsnelheid is.