Crossfit is leuk voor iedereen!

Crossfit is een sport met een reputatie. Je ziet afgetrainde mensen die op wedstrijden enorme prestaties neerzetten. Maar je hoeft niet zó fanatiek te zijn om mee te kunnen doen. Crossfit is een ontzettend leuke sport voor iedereen! De trainingen zijn aan te passen op individueel niveau en je wordt er niet alleen sterk van, maar ook behendig. Dus ook mensen met een specifieke uitdaging kunnen meedoen.

Wat is crossfit?

Crossfit is een sport waarin krachttraining, gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden samengebracht. Tijdens de trainingen doe je de oefeningen op hoge intensiteit in een circuit. Het idee achter de sport is dat je het lichaam zo gevarieerd mogelijk moet trainen. Het doel van Crossfit is om zo fit en gezond mogelijk te worden. Je wordt er niet alleen sterk van, maar ook behendig en snel.

Een Crossfit training bestaat uit een warming-up, techniek training en de Workout of the Day (WoD). In het techniek onderdeel wordt vaak aandacht besteed aan het correct uitvoeren van de oefeningen die in de WOD zitten. Vaak wordt er op een whiteboard bijgehouden wat de resultaten zijn van de WOD.

Bij Crossfit wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals dumbells, barbells, kettlebells, zandzakken, touwen en pull-up bars. Alle oefeningen zijn gebaseerd op natuurlijke lichaamsbewegingen: duwen, trekken, klimmen, stoten, werpen, tillen en rennen.

Workout of the day

De Workout of the Day, of WOD, is een workout die in elke Crossfit box wordt gegeven op die specifieke dag. Elke dag is de WOD anders dan de dag ervoor. Hierdoor is elke training weer anders en uitdagend.

Vaak is het doel om bij de WOD bijvoorbeeld zoveel mogelijk herhalingen van een oefening te doen, in een bepaalde tijd. Of de oefening zo snel mogelijk uit te voeren. Bij Crossfit daagt elke sporter zichzelf op zijn eigen niveau uit.

Crossfit is een wereldwijde sport, dit betekend dat wereldwijd heel veel mensen dezelfde WOD doen op die dag. Dit is één van de dingen die zorgt voor een sterk community gevoel.

Wat nou als je iets niet kunt doen?

Niet gevreesd! Omdat alle oefeningen gebaseerd zijn op alledaagse bewegingen, zijn ze heel goed aan te passen. Laten we eens naar een voorbeeld kijken:

Een push-up is bijvoorbeeld een lastige oefening! Maar wanneer je een push-up op je knieën doet, dan wordt hij al makkelijker. Is dat te zwaar? Dan ga je voor een muur staan, zet je handen tegen de muur, en maakt de push-up beweging staand.

Zo is er voor elke oefening wel een aanpassing te maken. Op die manier kan iedereen op zijn eigen niveau toch meedoen aan de WOD!

Voor mensen met een specifieke uitdaging

Het doel van Crossfit is om zo gezond en fit mogelijk te worden. Dit doet elke deelnemer op zijn of haar eigen niveau. Dit betekend dat ook mensen met specifieke uitdagingen op hun eigen niveau kunnen deelnemen.

Doordat Crossfit zich focust op alledaagse bewegingen is het een heel functionele manier van trainen. Hierdoor is het heel goed voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Het maakt je niet alleen sterker, je wordt er ook behendiger van.

Daarnaast is het fantastisch voor je zelfvertrouwen. Elke training legt de deelnemer de lat voor zichzelf. Voor iedereen is dus de uitdaging anders. Maar elke keer kan jij dat wedstrijdje van jezelf winnen

Blessure gevoelig?

Is Crossfit blessuregevoelig? Een goede vraag! Crossfit is namelijk een intensieve en uitdagende sport. Sommige van de oefeningen zijn technisch lastig uit te voeren. Daarom is de techniek training voor de WOD heel belangrijk!

Het is belangrijk dat je bij een Crossfit box traint met oog voor het individu. Hierbij zijn ervaren trainers belangrijk. Die kunnen je goede tips geven over je techniek, je houding en hoeveel gewicht je veilig kunt gebruiken.

Meedoen?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een keer meedoen met een crossfit training? Dat kan! Bij Crossfit Castricum komt binnenkort extra begeleiding voor mensen met een specifieke uitdaging. Neem contact met ons op als je op de hoogte wilt blijven!