Dennis Gerkes: een positieve invloed zijn

Een eigen onderneming Gerkicks, 96 duizend volgers op TikTok, gewerkt bij NOC*NSF, werkzaam bij Fonds Gehandicaptensport, personal trainer en bestuurslid bij Sport Care Plus. Dennis is pas een half jaar klaar met zijn opleiding, maar zijn cv is hard aan het groeien. In dit interview praten we over wat hij wil bereiken en over zijn onverwachtse succes op TikTok!

Onverwachts succes

Dennis is nog maar net klaar met zijn HBO studie Sport Management en Organisatie aan de HvA, maar hij heeft al een flinke naam voor zichzelf gemaakt. Dat komt voor een groot deel door zijn succes op TikTok. Wat klein begon is uitgegroeid tot een bedrijf waarmee hij voetbal clinics geeft in de gehandicaptensport. 

“Een vriend van mij maakte ook voetbalfilmpjes en had veel volgers op TikTok en Insta. Ik dacht, wat hij kan kan ik ook! Dat begon heel basic, gewoon mijn mobiel tegen mijn tas aangezet en mezelf gefilmd vanuit een slechte hoek.”

Het eerste filmpje waarmee het begon te groeien was onverwachts. Dennis filmde in 2021 een panna bij zijn zusje en vroeg of hij die mocht posten op TikTok, waar hij toen 6 volgers had. Zijn zusje vond dat prima, het zou toch niet veel bekeken worden.. totdat het opeens 8000 kijkers trok! Vanaf daar is het blijven groeien, een paar weken later had een filmpje 100.000 kijkers en weer een paar maanden later 500.000, dat was een video waarbij Dennis vier keer achter elkaar in het doel schoot op een geluidsfragment van Peter R. de Vries. Toen begonnen zijn volgers te stijgen. Inmiddels zit Dennis op 96 duizend volgers! Bizarre aantallen wat hij vaak nog slecht kan bevatten.

“En dan opeens neem je filmpjes op met je eigen helden! Ik ben een Ajacied, dus toen ik John Heitinga ontmoette was dat fantastisch! Of Lasse Schöne, wat echt een jeugdheld was. Dat soort dingen zijn wel heel bijzonder om mee te mogen maken.”

Niet anders dan anderen

Met de video’s en met zijn werk wil Dennis het stigma verlagen over sporten met een beperking. Die boodschap legt hij er niet dik bovenop, zijn video’s draaien niet om zijn beperking. Hij wil dat mensen zijn video’s kijken omdat ze de content leuk vinden, dat ze zijn TikToks grappig of interessant vinden, niet omdat hij er toevallig anders uit ziet dan anderen.

“Ik mis de spaakbenen in mijn armen. De boodschap die ik wil overbrengen is dat ik niet anders ben dan anderen. Ik kan net zoveel en ik hoef geen speciale behandeling. Op die manier hoop ik te laten zien dat mensen met een beperking net zoveel kunnen als iedereen!”

De voor en nadelen van online bekendheid

Een online aanwezigheid hebben komt met voor en nadelen. Je kunt ook veel negatieve comments krijgen, helemaal als je een beperking hebt. Volgens Dennis is ongeveer 40% van de reacties op zijn filmpjes negatief. Mensen maken dan opmerkingen over zijn uiterlijk. Er zijn weleens weken dat het tegenzit, dat zijn video’s niet zo goed bekeken worden en dan ook nog die comments, dat kan er weleens inhakken. 

Maar meestal kan hij er juist goed mee omgaan. Doordat hij geboren is met zijn beperking is Dennis ook wel gewend om aandacht te krijgen. Op straat wordt er toch wel vaak gekeken. Het leuke aan de online bekendheid is dat hij nu ook bekeken wordt omdat hij herkend wordt van TikTok! En dan zijn er ook nog de 60% positieve reacties, en daar staan mooie dingen tussen!

“Zo was er een jongen uit Taiwan, met een soortgelijke beperking als ik, die jongen schreef dat ik zijn voorbeeld was. Als mensen je zoiets sturen dan is dat heel bijzonder.”

En dit is ook wat hij probeert te bereiken met zijn werk. Wat Dennis hoopt is dat hij een positief effect heeft op het leven van anderen. Door mensen te laten zien dat ze ook veel kunnen bereiken wil hij een optimistische boodschap naar buiten brengen.

“Ik heb van kleins af aan gezegd dat ik een positieve impact wil hebben gemaakt op de wereld. Dat je een soort nalatenschap hebt. En dat is wat ik hoop te bereiken, en vooral dat ik daarmee een positieve invloed heb gehad op het leven van anderen.”