Fitness fabels

Er lopen alleen maar macho’s rond…Spierpijn is nodig voor spiergroei.. Je moet er gespierd uitzien om serieus te kunnen fitnessen.. Als vrouw moet je geen krachttraining doen.. Allemaal ideeën die mensen hebben over de sportschool. Maar kloppen die ideeën wel? Je leest het in dit artikel.

Voor macho’s

Fitness is niet alleen voor macho’s. Omdat fitness helemaal individueel is kan iedereen op zijn eigen niveau doelen stellen. Iedereen is welkom in de sportschool.

Elke dag trainen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je niet elke dag zwaar te trainen. Het is juist niet goed voor je om elke dag zwaar te trainen! Je lichaam heeft rust nodig om goed te kunnen herstellen van een training.

Een sixpack door buikspieroefeningen

Veel mensen denken dat ze een sixpack krijgen door buikspieroefeningen te doen. Dit is niet helemaal waar. Je buikspieren worden pas zichtbaar als je een laag vetpercentage hebt. Buikspieren kweek je dus vooral in de keuken! Je kunt daarnaast natuurlijk wel grotere buikspieren krijgen door ze te trainen. Maar definitie krijg je pas als je gewicht lager is.

Plaatselijk vet verbranden

“Door deze oefening te doen krijg je slanke armen!”

Onzin! Er bestaat helaas niet zoiets als plaatselijk vet verbranden. Afvallen doe je door minder calorieën te eten dan je verbrandt. Wanneer je afvalt doet je lichaam dit op zijn eigen manier. Iedereen is hierin anders. Sommige mensen houden vet vast op hun heupen, andere op hun buik, borsten of armen. Je kunt niet kiezen waar je vet verliest. 

Meer herhalingen als je wilt “tonen”

Er bestaat de fabel dat je met lage gewichten veel herhalingen doet, je hiermee kunt “tonen”. Met tonen bedoelen sporters dat je slanker bent en meer spierdefinitie hebt. Maar net als met het buikspierverhaal, is dit niet hoe het werkt. Als je wilt tonen heb je een lager vetpercentage nodig. En je valt niet per se meer af door meer herhalingen te doen.

Zonder spierpijn geen resultaat

Wanneer je zwaar traint creëer je kleine scheurtjes in je spieren (verlate spierpijn). Deze scheurtjes herstelt je lichaam en zo groeien je spieren (simpel gezegd). Die kleine scheurtjes veroorzaken spierpijn.

Maar niet iedereen voelt dit evenveel, sommige mensen zijn hier gevoeliger voor! Daarnaast raakt je lichaam ook gewend aan de pijn. Waardoor je naarmate je langer traint, steeds minder spierpijn zult ervaren. Dit betekent dat je goed kunt trainen zonder spierpijn te voelen.  

Van krachttraining worden je spieren korter

Er bestaat het idee dat je van krachttraining kortere en stijvere spieren krijgt. Dat is niet waar! Het is natuurlijk wel zo dat je stijf voelt als je spierpijn hebt. Maar van trainen zelf wordt je niet stijf. Zeker niet als je gevariëerd traint. Voor veel oefeningen heb je juist ook mobiliteit nodig. Als je bijvoorbeeld een goede deadlift wilt uitvoeren heb je mobiliteit in je heuben en hamstrings nodig. Hierdoor rek je die ook een beetje tijdens de oefening.

Vrouwen worden breed van krachttraining

Nog zo’n fabel! Dat vrouwen te breed zouden worden door krachttraining. Dit komt door het beeld dat mensen hebben van vrouwelijke bodybuilders. Maar vrouwelijke bodybuilders moeten HEEL VEEL trainen én zij gebruiken doping om zo’n lichaam te krijgen. Doping zijn vaak mannelijke hormonen die de spiergroei versterken. Hierdoor wordt hun hele lichaam dus gespierder. Maar als als een vrouw zonder doping gaat trainen, dan zal zij echt niet zomaar een kleerkast worden.

Je moet er gespierd uit zien om serieus te kunnen fitnessen

Fitness is een ijdele sport. Dat is wat mensen vaak denken. “Kijken ze niet naar me? Lachen ze me uit? Ik doe het vast niet goed.” Dat zijn ideeën die veel mensen hebben bij de sportschool. Maar niets is minder waar. Fitness is voor iedereen die gezonder wil worden, op wat voor manier ook. 

Cardio is de enige manier om af te vallen

Ook niet waar. Cardio is een manier om af te vallen. Maar afvallen doe je door minder calorieën binnen te krijgen dan je gebruikt. Dit noem je een calorietekort. Dit tekort kun je creëren door je voeding aan te passen en door meer te bewegen. Lees hier het hele artikel over deze fabel.