Goede tips voor meer samenwerking tussen sport en zorg!

Sport en zorg zijn twee losse sectoren en dat is zonde, want met sporten valt veel gezondheidswinst te halen! Maar veel patiënten en cliënten vinden het lastig om de eerste stap te zetten naar beweging. Terwijl juist die groepen mensen zo gebaat zouden zijn bij meer beweging. Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een mooie Tipkaart ontwikkeld voor zorgprofessionals om meer in contact te komen met de sportwereld.

Meer aandacht voor bewegen

Er zijn verschillende aandoeningen die veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook kanker of depressie. Sport en bewegen werkt preventief bij deze aandoeningen. Maar door te sporten kun je ook de klachten verminderen. Het is daarom niet gek dat sport en bewegen steeds vaker onderdeel zijn van een behandelplan.

Maar voor veel patiënten en cliënten is het lastig om zelf de stap naar sporten te maken. Als zorgprofessional geef je advies, maar als de cliënt naar huis gaat en niet zelf de stappen neemt (letterlijk en figuurlijk), hoe krijg je ze dan in beweging?

Doorverwijzen naar de sportsector

Als zorgprofessional ben je vaak het eerste aanspreekpunt bij klachten, ziektes of problemen. Dan verwijs je door naar specialisten die kunnen helpen bij de specifieke vraag. Bij klachten die gerelateerd zijn aan leefstijl, kun je dus ook doorverwijzen aan sportprofessionals. Op die manier kun je sport en bewegen heel makkelijk stimuleren!

Doorverwijzen kost jou weinig tijd, maar je moet natuurlijk wel weten waar jouw patiënten of cliënten terecht kunnen. Je wilt immers wel dat ze in goede handen zijn. Daarom heeft het Kenniscentrum Sport en Bewegen een tipkaart opgesteld. Hierin staat omschreven hoe jij als zorgprofessional samenwerkingen kunt opstarten met de sportsector.

Samenvatting van de tipkaart

De eerste tip is om contact op te nemen met de buurtsportcoaches. Buurtsportcoaches zijn het eerste aanspreekpunt in de gemeente wanneer het gaat over sport en bewegen. Zij hebben een goed overzicht van al het aanbod dat er is in jouw gemeente.

Wanneer je niet zeker weet of een cliënt of patiënt veilig kan bewegen raden ze aan een andere weg te nemen. Dan geven ze de tip om contact op te nemen met fysiotherapeuten en gecombineerde leefstijlcoaches. Die kunnen de cliënt weer verder helpen.

In de tipkaart geven ze goede tips om na te denken over afspraken die je kunt maken met de verschillende professionals. En wij hebben ook nog een goede tip voor je: neem contact op met Sport Care Plus!

Sport Care Plus

Bij Sport Care Plus maken wij ons hard om de kloof tussen sport en zorg kleiner te maken. Mensen kunnen bij ons onder begeleiding sporten, als vorm van dagbesteding. Dit kan vergoed worden vanuit het pgb of andere zorgbudgetten. Wil je dus als zorgverlener een samenwerking met de sport? Dan zijn wij de partij die je zoekt!

Neem contact met ons op voor meer informatie.