Hardlopen
Hardlopen is gezond om veel verschillende redenen. Het kan onder andere obesitas en diabetes type 2 voorkomen, je verlaagt de kans op hart en vaatziekten en het is goed voor je mentale gezondheid!
Hart en longen
Door te hardlopen verbeter je je gezondheid. Met name je uithoudingsvermogen verbetert. Je longcapaciteit wordt groter en je lichaam wordt beter in zuurstof gebruiken. Daarnaast gaat je hart effectiever bloed door je lichaam pompen, en in je bloed zit de zuurstof die je nodig hebt. Hierdoor ga je ook sneller herstellen na beweging. Als je de trap oploopt ben je niet meer zo snel buiten adem.
Op de lange termijn zorgt dit er ook voor dat je kans op hart- en vaatziekten afneemt.
Mentale voordelen
Door hardlopen ga je lekkerder in je vel zitten. Tijdens het hardlopen maak hormonen aan die je een gelukkig gevoel geven. Na een rondje hardlopen zal je dus opgewekter zijn.
Ook op de lange termijn heeft dit voordelen. Met hardlopen kun je depressies tegengaan en voorkomen, je hersenfuncties verbeteren waardoor je ook op latere leeftijd langer mentaal fit blijft.
Het is toegankelijk en goedkoop
Je kunt overal en altijd hardlopen! Om hard te lopen heb je alleen goede schoenen nodig en een setje sportkleren. Dat zorgt ervoor dat hardlopen een laagdrempelige manier is om te sporten en bewegen.
Ook kunnen de meeste mensen intuïtief hardlopen. Je doet het al je hele leven!
Aandachtspunten
Hardlopen is dus goed voor je. Maar er zijn ook aandachtspunten bij hardlopen. Het is bijvoorbeeld een blessuregevoelige sport. Waar moet je op letten als je gaat hardlopen?
Gewrichten
Hardlopen is een sport waarbij je jouw lichaam lange tijd achter elkaar op dezelfde manier belast. Bij elke stap krijg je impact op je enkels, knieën, heup en onderrug. Daarom is het belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben. Ook kun je je hardlooptechniek verbeteren.
Wat hierbij ook belangrijk is, is dat je het hardlopen opbouwt. Hierdoor worden je spieren, botten en kraakbeen sterker en kun je die impact beter aan.
Wanneer je overgewicht hebt moet je echt rustig opbouwen. Door het extra gewicht is de impact op je gewrichten groter en dit kan leiden tot blessures.
Motoriek
Mensen met een beperking kunnen motorische problemen hebben. Hierdoor hebben zij minder controle over het lichaam of andere beweegpatronen hebben. Wanneer je gaat hardlopen met iemand met een beperking is het belangrijk om te kijken hoe iemand beweegt.
Het kan verstandig zijn om met iemands fysiotherapeut te praten als diegene een fysiotherapeut heeft. Deze persoon kan tips geven bij het hardlopen om blessures te voorkomen.
Buiten zijn
Voor sommige mensen met een beperking kan hardlopen in de buitenlucht zorgen voor veel prikkels. Op straat gebeurt er van alles: een auto raast voorbij, een hond blaft, een voorbijganger zegt hallo. Al die afleiding kan ten koste gaan van de training of van de veiligheid.
Voor mensen met een visuele beperking kan buiten hardlopen een extra uitdaging zijn. Hardlopen met een maatje kan hierbij helpen. Hulpmiddelen zoals een touw dat je allebei in je hand houdt kan letterlijk sturing geven aan iemand met een visuele uitdaging.
Hartkwalen
Voor mensen die hartkwalen hebben is het belangrijk met een huisarts te overleggen of hardlopen wel verstandig is. Voor mensen met hartafwijkingen kan belasting van de hartspier namelijk juist een hartaanval veroorzaken.
Als je een hartafwijking hebt en je wilt toch gaan bewegen, raadpleeg dan eerst een arts. Probeer eerst je conditie te verbeteren door te wandelen. Wandelen heeft veel dezelfde positieve effecten als hardlopen. Loop niet te hard van stapel.