Wandel jezelf gezonder

Sport en bewegen is goed voor je gezondheid, maar wist je dat sporten niet eens zwaar hoeft te zijn? Je hoeft jezelf niet helemaal in het zweet te werken in de sportschool. Een lekker stukje wandelen is ook al hartstikke goed voor je! In dit artikel lees je 8 redenen waarom wandelen zo goed voor je is.

Hart en bloedvaten

Je hart gezond houden is belangrijk, het is de motor van je lichaam! Door te wandelen kun je dit doen, wist je dat met 30 minuten wandelen je bloedruk en cholesterol gehalte al omlaag gaan?

Mentale voordelen

Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je mentle gezondheid is wandelen goed. Het verlaagt stress en gevoelens van angst. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in creatievere oplossingen kunnen denken door te wandelen. Daarnaast kan wandelen zelfs bij depressies verlichting bieden!

Door te wandelen komen er stofjes vrij in je hersenen, endorfine en serotonine, die geven je een gelukkig en ontspannen gevoel!


Conditie

Door te wandelen verbeter je je conditie. Hierbij is het wel belangrijk dat je snel genoeg wandelt om je hartslag te verhogen. 

Hardlopen is natuurlijk ook goed voor je conditie, maar kan ook zwaar zijn voor je lichaam. Wandelen is een verantwoorde lichte vorm van bewegen die weinig impact heeft op je lichaam. Hierdoor kun je makkelijk een stukje gaan wandelen met weinig kans op blessures. 

Gewrichten

Hoe meer je stilzit hoe dunner je kraakbeen wordt. Kraakbeen is een zacht bindweefsel tussen je botten. Het zorgt ervoor dat je botten kunnen bewegen zonder over elkaar heen te schuren. Je kunt je wel voorstellen dat het zeer doet als je kraakbeen te dun wordt.

Wanneer je wandelt verhoogt je hartslag en gaat je bloed sneller stromen. Hierdoor stroomt er ook meer bloed naar je kraakbeen toe, waardoor die beter kan opbouwen en weer sterker wordt. 

Diabetes 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen diabetes die meer wandelen vaak minder medicatie gebruiken voor hun diabetes. Daarnaast verklein je je kans op diabetes type 2 door dagelijks 30 minuten te wandelen

Hersenen

Net noemden we al dat wandelen goed is voor je mentale gezondheid. Maar ook op latere leeftijd houdt het de hersenen gezond. Wandelen blijkt namelijk te helpen tegen alzheimer! Hoe kan dat nou? Door te wandelen verhoog je je hersenactiviteit en hiermee verbeter je je geheugen. Door te wandelen verlaag je de kans op alzheimer met wel 20 tot 50%. 

Slaapkwaliteit

Het lijkt erop dat wandelen zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Uit een onderzoek is gebleken dat er een verband was tussen de slaapkwaliteit en het aantal stappen dat mensen die dag gezet hadden. Hoe dit precies werkt is niet duidelijk. Het kan komen doordat je meer buiten bent en dus meer vitamine D aanmaakt, dit heeft een positief effect op je slaapkwaliteit.

Afvallen

Wandelen is een perfecte manier om af te vallen. Door een half uur actief te wandelen verbrand je tussen de 200 en 250 calorieën. Dat schiet lekker op! Hierbij is het wel belangrijk dat je goed doorstapt, tussen de 4 en 5 kilometer per uur.

Vooral voor mensen met overgewicht is wandelen een goede manier om meer te bewegen, omdat het lage impact heeft en daardoor niet zo belastend is voor je gewrichten als andere sporten.

Voor mensen met een beperking

Zoals je hebt gelezen is wandelen een laagdrempelige manier om te werken aan je gezondheid. Het is een manier van sporten die een lage impact heeft en niet meteen fysiek heel lastig of vermoeiend is. Daarnaast hoef je niet naar een sportlocatie, je hoeft geen contributie te betalen en je hebt ook geen sportkleding nodig! Het is daardoor een makkelijke en goedkope manier om in beweging te komen. 

Voor mensen met een verstandelijke beperking die dus aan hun gezondheid willen werken is het een goede keuze om te beginnen met wandelen. Je haalt er allerlei voordelen uit voor je gezondheid. Met name voor klachten die veel bij deze doelgroepen voorkomen zoals; overgewicht, hart en vaatziekten, diabetes en mentale klachten. 

Voor mensen met fysieke beperkingen is een ommetje doen ook gezond. In een rolstoel of met een rollator kun je ook naar buiten en de voordelen van wandelen ervaren. Je bent in beweging, wat altijd goed is voor je lichaam. Daarnaast zorgt de zon ervoor dat je vitamine D aanmaakt, waardoor je je ook beter en energieker zult gaan voelen.

Bronnen

Rippe JM, Ward A, Porcari JP, Freedson PS. Walking for Health and Fitness. JAMA. 1988;259(18):2720–2724. doi:10.1001/jama.1988.03720180046031

Williams PT. Reduced diabetic, hypertensive, and cholesterol medication use with walking. Med Sci Sports Exerc. 2008 Mar;40(3):433-43. doi: 10.1249/MSS.0b013e31815f38f1. PMID: 18379204; PMCID: PMC3640497.

Atchley RA, Strayer DL, Atchley P (2012) Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings. PLoS ONE 7(12): e51474. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0051474

Bisson, A. N. S., Robinson, S. A., & Lachman, M. E. (2019). Walk to a better night of sleep: testing the relationship between physical activity and sleep. Sleep health5(5), 487-494.