Zelfdiscipline

Je bent er uit… je wilt wat kilo’s kwijt, of je wilt gespierder worden, je wilt het écht serieus aanpakken met je lichaam! En het ook écht volhouden nu. Die laatste keer dat je eenzelfde doel had lukte het niet, maar je gaat er toch weer voor! Hoe ga je ervoor zorgen dat je het volhoudt?

Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je volhardt in wat je voor ogen hebt. Het is jezelf dwingen om te doen wat je met jezelf hebt afgesproken. En dat is nog weleens lastig! Want mensen zijn gewoontedieren, dus is het heel makkelijk om steeds weer terug te vallen in oude gewoontes.. Die nieuwe afspraken met jezelf volhouden kost veel moeite.

Zelfdiscipline krijgen is een langetermijnsinvestering. Het ligt aan de basis van het bereiken van je doel. En iedereen heeft wel een vorm van zelfdiscipline. Als je gedisciplineerd bent geef je iets wat je belangrijk vindt prioriteit. Het vergt dus veel tijd, doorzettingsvermogen en wilskracht. Hiervoor moet je een aantal dingen vantevoren weten. Welke dingen dat zijn?

1 Zelfdiscipline kun je trainen

Wist je dat je discipline kunt trainen en dus opbouwen? Net zoals je spieren! Dit is de reden dat je niet te hard van stapel moet lopen met moeilijk te bereiken doelen. Bouw het op. Het wordt op den duur steeds gemakkelijker, echt waar. Geef jezelf af en toe een schop onder je kont, wees af en toe streng voor jezelf.

2 Treed buiten je comfortzone

Blijf je binnen je comfortzone dan zal er niet zoveel veranderen. Verandering is lastig en spannend en daardoor train je je zelfdiscipline! Je leert iets nieuws en dat gaat met vallen en opstaan. Zoek de grens van je kunnen op. Op het moment dat iets lukt, zoek dan opnieuw een grens. 

3 Wees flexibel

Het is niet altijd even makkelijk. Soms ben je moe, of heb je een rotdag gehad, of er is iets anders waardoor het moeilijker gaat. Het is gewoon niet altijd even makkelijk om goede keuzes te maken. Wees flexibel en een beetje lief voor jezelf. Dat is belangrijk wanneer punt 3 voorbij komt: het lukt je niet om jezelf te motiveren. Als je afspraken maakt met jezelf mag je ook best een beetje flexibel zijn. Als je echt geen zin hebt is het lastig om toch naar de sportschool gaan, motiveer jezelf dan om tóch te gaan maar een lichtere training doet!

4 Ken jezelf

Iedereen heeft valkuilen. Misschien pak je toch koek bij de koffie terwijl je weet dat je hiermee je doel niet gaat bereiken. Of misschien weet jij dat het niet lukt om ’s ochtends de wekker eerder te zetten voor een rondje hardlopen. Weet wat jouw valkuilen zijn en pas je keuzes hierop aan. Zorg dat je een gezondere snack in huis hebt voor bij de koffie. En bedenk een ander moment om hard te gaan lopen. 

5 Ga door als het moeilijk wordt

Juist als het moeilijk wordt dan is dát het moment waarop je je zelfdiscipline traint. Wanneer je je daarvan bewust bent dan is het makkelijker om bij jezelf te blijven. Zie jezelf los van je emoties en angsten. Regel je taak, ook al gaat het met weerstand. Je zou naar de sportschool, geen gemaar, gewoon gaan. Je zult merken dat je je daarna een stuk beter voelt én trots bent op jezelf!

6 Maak een plan!

Een plan moet concreet zijn bijvoorbeeld: ‘Ik wil over 3 maanden 3 setjes van 8 kunnen optrekken’, of ‘ik wil over 3 maanden 8 kg zijn afgevallen’. Op basis van je doel maak je kleinere doelen. Bijvoorbeeld: ‘ik kan over 1 maand 3 setjes van 3 á 4 kunnen optrekken’ of, ‘ik ben over 1 maand 2,5 kg kwijt. Elke keer als er een doel behaald is mag je trots zijn op jezelf! Het vieren van je behaalde doelen is super belangrijk! Gun jezelf een spreekwoordelijke klop op de schouder en het bijbehorende geluksmoment! Dat mag ook in de vorm van een beloning!

7 Zo ontstaan gewoontes

Als je iets lang genoeg volhoudt dan wordt het een gewoonte.. en dan kost het je bijna geen zelfdiscipline meer! 

8 Geef niet op

Het laatste en niet onbelangrijk te weten is dat je niet moet opgeven! Succes gaat met ups en downs. Je kunt niet altijd sterk zijn maar geef ook niet direct op. Vergeef jezelf de downs en ga gewoon weer verder.


Vind je het lastig om discipline bij jezelf te ontwikkelen? Dan ben je zeker niet alleen! Maak een afspraak bij Sport Care Plus en samen gaan we kijken wat jou kan helpen om gezonder te worden en vooral gezonder te blijven!