Zweten met een glimlach, want iedereen hoort erbij!

“Toen Sem voor het eerst kwam trainen, dacht ik: gaat dit werken?” vertelt David, trainer bij een CrossFitbox.
 “Inmiddels wil niemand hem meer missen.”

Sem heeft een lichte verstandelijke beperking. Ten eerste is hij enthousiast, trouw en hij geeft nooit op. En dat maakt hem waardevol in het team. Steeds meer sportclubs merken: als je de deur openzet voor de specifieke doelgroepen gebeurt er iets moois.

A diverse group of adults in casual outfits hugging in front of a chalkboard, symbolizing teamwork.
Twijfels zijn normaal

Toch hebben veel sporters en trainers in eerste instantie hun twijfels. Ze vragen zich af: 

  • Kan iemand met een verstandelijke beperking het tempo wel bijhouden?
  • Snapt hij of zij de spelregels wel?
  • Gaat dat niet ten koste van het niveau of de eventuele teamdynamiek?

Deze twijfels zijn begrijpelijk, maar ze zijn zelden gegrond. Want waar het in (team)sport écht om draait, vertrouwen, inzet, plezier en samenwerking maar daarin blijken mensen met een verstandelijke beperking vaak juist uit te blinken. Ze brengen een ander soort energie waardoor ze zorgen voor relativering én het versterken van het groepsgevoel.

Wat er écht gebeurt

De communicatie wordt helderder en er komt meer geduld en begrip in het team. Sporters kijken met andere ogen naar elkaar en dat is bijzonder!

Inclusieve teams ontwikkelen vaak meer:

  • Empathie en onderlinge steun
  • Betrokkenheid bij elkaar
  • Plezier zonder prestatiedruk
  • Vertrouwen in diversiteit

(Mulier Instituut, 2020).

En wat blijkt? Teams waarin iedereen zich welkom voelt, hebben een positievere sfeer, lager verloop en meer motivatie.

Het kost iets, en levert meer op

Een trainer moet soms iets meer uitleg geven of iets voordoen. Teamleden moeten bijvoorbeeld wennen aan een ander ritme. Maar daar staat iets tegenover. De trainingen krijgen hierdoor meer betekenis. Mensen ervaren meer verbondenheid aangezien sport weer een plek wordt om samen te groeien!

Wil je starten?

Begin gewoon. Zet op je site dat iedereen welkom is. Spreek het uit op de club. Nodig iemand uit die nu nog aan de kant staat. Kijk wat er nodig is.

Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Bij Sport Care Plus helpen we clubs en trainers om dit goed en praktisch aan te pakken. Bijvoorbeeld met de cursus tot Sport Care Coach. Zo weet je zeker dat er iemand is die de juiste toon kan zetten en schakelt met ouders of begeleiders waar nodig.

Betrek ook je team. Vraag wat ze nodig hebben en wat hen opvalt. Zo groeit het van binnenuit. En daar begint het altijd mee: doen, samen leren, en onderweg sterker worden.

Dit is het moment!

Er wordt veel gepraat over inclusie. Toch blijft sport vaak achter. Terwijl sport juist dé plek is waar het kan. Waar verschillen wegvallen. Waar mensen elkaar echt ontmoeten.

Dus als iemand met een verstandelijke beperking meedoet, is dat geen extraatje. Het is volwaardig meedoen. En dat voel je.

Wat telt

Sport gaat niet over beter zijn dan een ander. Het gaat over erbij horen. Plezier maken. Elkaar aanmoedigen. Oefenen. Fouten mogen maken. Mensen zoals Sem brengen ons terug naar dat punt. Niet omdat het moet. Maar omdat het werkt. Dus kijk eens rond in je team of je club. Wie mist er nog? Zet de deur open. En zie wat er gebeurt.

Zet vandaag de eerste stap!

Wil je werk maken van inclusief sporten in jouw club of team? Neem contact op met Sport Care Plus. We denken graag met je mee: van kleine aanpassingen naar het opleiden van jouw trainers tot Sport Care Coaches met vernieuwende beleidswijzigingen. Omdat je op deze manier stap voor stap bouwt aan een sterker, hechter en inclusiever sportklimaat.

Neem contact op met ons of kijk op onze website en ontdek wat er mogelijk is. Samen maken we sport van iedereen!

Referentie:

  • Mulier Instituut, 2020, Ontmoetingen tussen sporters met en zonder verstandelijke beperking: Een onderzoek naar inclusie en sociale cohesie in de sport. Geraadpleegd op 11-6-2025 van Mulier Instituut
Wil jij jouw medewerkers, cliënten en/ of bewoners letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen?

Neem contact op met Sport Care Plus en ontdek wat een Sport Care coach voor jouw organisatie kan betekenen.