40 kilometer strandwandeling!

In september 2021 liep een grote groep sporters van Hattrick Zorg een lange strandwandeling, van Zandvoort tot Egmond aan zee, 40 kilometer! Iedereen mocht zelf kiezen waar ze wilden beginnen, dus de deelnemers konden zelf hun afstand bepalen maar hadden allemaal dezelfde finishlijn! Iedereen had een eigen doel of reden om mee te lopen. Het thema van de tocht was “Voor wie wandel jij?”

Waarom de strandwandeling?

De strandwandeling was geïnspireerd door een eerdere wandeltocht die Patrick had georganiseerd. In 2004 werkte hij bij een woongroep in Heiloo. De bewoners van die locatie hadden eigenlijk maar weinig contact met elkaar en ook de collega’s hadden weinig teambuilding momenten. Toen kwam het idee om gezamenlijk 20 kilometer over het strand te wandelen. Dit bleek een heel goede manier te zijn om elkaar beter te leren kennen en betere banden te creëren. 

“Bij Hattrick Zorg hebben we cliënten die ook allemaal ergens anders wonen. Sommige bij woonvoorzieningen, anderen zelfstandig of bij hun ouders. Niet alle cliënten kennen elkaar. Dus dit was een mooie manier om meer met elkaar in contact te komen! Door te wandelen gebeurt dit oop een ongedwongen manier.”

– Patrick

Het thema

Het thema van de strandwandeling was “voor wie loop jij”. Dit mocht iedereen zijn, een ouder, een buurvrouw waar je veel aan hebt, een broer die je trots wilt maken, een begeleider die je inspireerd. Dit thema hadden ze bedacht om twee redenen, het geeft mensen een motivatie te om deel te nemen, en het is een mooi gespreksonderwerp tijdens het lopen. Toch merkten ze dat dit tijdens het wandelen niet helemaal goed naar voren kwam. Dus hier wil Patrick de volgende keer op een andere manier aandacht aan besteden.

Dit jaar, in 2022, gaat het team van Hattrick Zorg weer een strandwandeltocht organiseren. Het staat gepland in de week tegen eenzaamheid, dat gaat dan ook het thema zijn dit jaar! De trainers van Hattrick Zorg zijn ook in gesprek met het trefpunt in Heiloo, dit is een ontmoetingsplek voor ouderen. Een aantal ouderen gaan meedoen aan de wandeltocht en sluiten zich aan bij de groep op het laatste stuk strand. Dit is een stuk strand met asfalt, dus ook ouderen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten kunnen meedoen. Zo willen we ook weer meer mensen met elkaar kennis laten maken!

Het doel

Het strandwandel project is bedoelt om meer vriendschappen te creëren tussen de deelnemers. Eenzaamheid is een groot thema bij de doelgroepen, met de wandeltocht willen de trainers van Hattrick Zorg meer mensen met elkaar in contact brengen. Dat is vorig jaar ook wel gelukt volgens Patrick, sommige deelnemers bleven elkaar na de wandeling ook wel opzoeken. “Soms dooft dat contact ook wel weer, maar we blijven het stimuleren.” 

Strandwandeling