Alex heeft weer plezier in zaalvoetbal!

Na zeven jaar niet te hebben gesport wilde Alex graag weer wat fitter worden. Samen met SCP-coach Ralph ging hij aan de slag!

Voorstellen

Alex is 43 jaar en woont op zichzelf. Hij heeft een vriendin waar hij ook vaak te vinden is en hij heeft twee kinderen. Vier dagen per week is hij aan het werk, maar daarnaast heeft hij in de avonduren en de weekenden wel tijd om te sporten.

Vroeger zat Alex op zaalvoetbal, maar toen zijn g-team opgeheven werd is hij daarmee gestopt. Sindsdien heeft hij niet echt meer gesport, maar het werd weer tijd om dat op te pakken. Hij was namelijk recent gestopt met roken. Nu wilde hij ook graag weer sporten om fitter te worden en meer uithoudingsvermogen te krijgen. 

Alex is aan de slag gegaan met coach Ralph. Zij kenden elkaar al omdat Ralph ambulant begeleider is bij ’s Heeren Loo, dit is de zorgorganisatie waar Alex ondersteuning van krijgt. Ze zijn begonnen met samen sporten als onderdeel van de cursus tot SCP-coach. 

Het doel

Tijdens het eerste gesprek kwamen er al een aantal dingen naar voren waar Alex en Ralph samen aan konden werken. In de eerste plaats wilde Alex graag weer een leuke sport wilde vinden waar hij zelf naar toe kan gaan. Hij zou graag weer wat fitter worden en weer een sport of een club vinden waar hij wekelijks met plezier naar toe kan. Dit hoeft niet per se voetbal te zijn, ook tenissen lijkt hem wel wat.

Daarnaast bleek uit het eerste gesprek dat Alex moeite heeft met het aangeven van zijn grenzen. Hij heeft een enkelblessure en is geneigd te lang door te gaan waardoor hij daar weer last van krijgt. Een mooi persoonlijk doel voor Alex is om te leren zijn grenzen aan te geven. Zeker als hij weer wil gaan trainen in een team is dit belangrijk. In een groep grenzen aangeven is namelijk nog wat lastiger dan bij individuele begeleiding.

Het resultaat

Het trainen samen ging al heel snel goed. Alex en Ralph hebben een leuke klik met elkaar en kunnen goed met elkaar lachen. Van tevoren had Alex niet verwacht dat hij het sporten leuk zou gaan vinden. Maar het enthousiasme van Ralph was aanstekelijk! Na een paar keer samen trainen begon Alex al uit zichzelf contact te zoeken met Ralph over de volgende trainingen. 

Ook is het gelukt om een leuk zaalvoetbalteam te vinden! Alex gaat nu wekelijks zelfstandig naar de zaalvoetbaltrainingen. Samen met Ralph traint hij ook nog een keer per week in de sportschool.

Voor Ralph was het ook nieuw om sporttrainingen te geven. Hierdoor was het voor hem in het begin ook wennen. Als zorgmedewerker is het toch een omschakeling om opeens ondersteuning te geven door middel van sport. Al snel merkte Ralph dat hij Alex beter leerde kennen door het sporten:

“Alex is niet zo’n grote prater als je face to face met hem praat. Ik merk dat het veel beter voor hem werkt om eerst samen te gaan sporten, en dan pas het gesprek aan te gaan. Er zijn tijdens het sporten heel andere onderwerpen aan bod gekomen, die we anders misschien nooit besproken hadden.”

Een voorbeeld dat Ralph hierbij gaf is dat hij soms expres Alex zijn grenzen opzoekt. Na afloop vraagt hij dan hoe dat was en geeft hierbij aan dat Alex er wel erg vermoeid uitziet. Dit geeft ze de mogelijkheid om te bespreken dat Alex zijn grenzen mag leren aangeven en hoe hij dat kan gaan doen.

De doelen bereikt!

Uit het eerste gesprek met Alex bleek dat hij fitter wilde worden en een leuk sportteam wilde vinden. Daarnaast zou hij samen met coach Ralph gaan werken aan het aangeven van zijn grenzen. 

Het is inmiddels gelukt om een zaalvoetbalteam te vinden van Alex met plezier naartoe gaat. Ralph en Alex blijven ook doorgaan met samen trainen. De samenwerking gaat goed en Alex wordt steeds beter in zijn grenzen aangeven. Hij krijgt meer plezier in het trainen en dit willen ze samen volhouden!