Uitdagende bergtocht in Oostenrijk
Een groep sporters van Hattrick Zorg maakten samen met hun trainers een 5-daagse wandeltocht door de bergen van Oostenrijk. 8 deelnemers en 6 begeleiders gingen het avontuur aan! Het was niet alleen een lange tocht maar ook af en toe ontzettend spannend. Samen die bergen trotseren heeft bij een aantal deelnemers tot prachtige effecten geleid!
Hoe kwam het team van Hattrick Zorg erop op om zo’n wandeltocht te gaan doen? Tsja dat was eigenlijk een samenloop van omstandigheden. Dit was een groep jongens die al langer met elkaar sportte, en ze waren toe aan een nieuwe uitdaging, zegt Patrick. Ze hadden al eens een lange wandeltocht gemaakt maar ze wilden hun grenzen nóg meer verleggen! Misschien survivelen in de Ardennen? Een van de collega’s bij Hattrick Zorg had een familiehuis in de Oostenrijkse bergen, en zijn familie wilde dat huis wel beschikbaar stellen.. zo is het balletje gaan rollen!
De voorbereidingen
Maar dan moet je gaan trainen voor zo’n tocht, dat is lastig in het vlakke Nederland! In totaal zijn de deelnemers en hun trainers ongeveer een half jaar bezig geweest met fysiek voorbereiden voor de tocht. Eerst begonnen ze met de afstanden opvoeren, gewoon lange stukken wandelen. Vervolgens moest natuurlijk de druk opgehoogd worden, ze oefenden met de loopband op een helling, en ze zochten heuvelachtige gebieden in Nederland op. Daarnaast gingen ze ook de bepakking verzwaren, in Oostenrijk zouden ze natuurlijk ook met zware tassen moeten lopen!
Naast de fysieke voorbereidingen moesten ze de jongens ook mentaal goed voorbereiden. Het is natuurlijk compleet nieuw voor iedereen, dus hoe zorg je dat iedereen zich goed voorbereid voelt? Hiervoor hebben ze twee informatieavonden gehouden. Een keertje met een ouder of begeleider erbij. En een keertje met alleen de groep. Dan bespraken ze alles wat ze konden verwachten; hoe het huis eruit ging zien, de wandeltoch, wat ze zouden eten, ga zo maar door. Ook leerden de jongens via videobellen de gids alvast kennen, Martijn! Dat was voor de deelnemers ook erg fijn, dat ze alvast een bekend gezicht hadden.
Het doel
Het doel van de groep was om elkaar te leren helpen en steunen. Elkaar er doorheen slepen, samen starten en samen eindigen. Je loopt niet alleen namelijk en je wilt dat de hele groep goed door zo’n lange tocht heen komt! Dan moet je rekening met elkaar leren houden.
Iedereen gaat tijdens zo’n tocht zichzelf een keer tegenkomen, dan heb je de groep nodig om je te steunen. En dat zag je ook gebeuren tijdens het wandelen! Ze hielpen elkaar met de bagage en moedigden elkaar aan!
– Patrick
De tocht
De groep avonturiers liep vijf dagen lang van berghut naar berghut. Ongeveer 20 kilometer gemiddeld per dag, de afstand hing natuurlijk echt af van het terrein. Het was af en toe wel echt afzien. Het was prachtig weer en dat is natuurlijk fijn, maar af en toe ook blafheet! Dan is het wandelen wel een stuk zwaarder. Maar er waren prachtige momenten..
“Zoals toen we in een vallei stonden en om ons heen keken naar die gigantische bergen die we bedwongen hadden! Dan voel je je klein en tegelijkertijd sterk! Heel indrukwekkend is dat.”
– Patrick
“Ook was er één moment dat het wel echt even spannend werd! We liepen over een besneeuwde bergtop. Dat was al indrukwekkend want dan moet je echt met je prikstokken lopen zodat je niet wegzakt, wat een ervaring! Maar het was ook ontzettend glad en moeilijk in te schatten hoe diep de sneeuw was. Toen zakte Job opeens toch weg en kwam hij vast te zitten! Ja die raakte natuurlijk in paniek.. Het koste ook wel moeite om hem eruit te halen. Dan moet je rustig blijven en goed samenwerken! Het is natuurlijk helemaal goedgekomen, maar dat was echt even spannend.”
Het effect
Zo’n tocht kan een hele boel teweegbrengen bij de deelnemers. Ze zien opeens waar ze toe in staat zijn, als individu maar ook als groep en dat is heel mooi! Bij alle deelnemers hebben de trainers van Hattrick Zorg ontzettend veel groei gezien. Na de tocht werd er ook nog een avond georganiseerd om samen terug te blikken. Voor iedereen werd er een speech voorbereid om te vertellen welke groei ze hadden doorgemaakt, waar ze tegenaan waren gelopen en hoe ze omgingen met hun taken.
Een prachtig voorbeeld was ook *Davey. Hij had altijd veel moeite met zijn verslavingen; games en softdrugs. Hierdoor kon hij slecht dingen afmaken, werk lukte niet omdat hij problemen had met zijn ritme. Tijdens het wandelen zag je hem veranderen! Hij werd sterker en opener. Door de tocht is hij gaan inzien dat hij veel meer in zijn mars had, dat hij veel meer uit het leven kon halen! En dat inzicht kwam echt uit hemzelf. Hij begon mensen te steunen en te motiveren. Het was echt prachtig om te zien! Die verandering heeft hij thuis doorgezet. Hij heeft nu werk als hovenier en het lukt hem om stabiel elke dag om 6 uur te beginnen.
*Davey is niet zijn echte naam.