De enthousiaste Dex wil alles proberen!

Als onderdeel van de basiscursus tot SCP coach gaan alle cursisten aan de slag met een eigen deelnemer. In dit artikel lees je over de negenjarige Dex en zijn coach Alex! De super enthousiaste Dex wil echt elke sport proberen die hij ziet, de uitdaging is om één of twee activiteiten te vinden die blijven hangen.

Voorstellen

De ouders van Dex zijn vrienden van Alex. Toen zij hoorden dat Alex aan de slag ging met de SCP-cursus vroegen zij of hij Dex kon helpen bij het sporten. Dex is negen jaar oud en heeft bakken met energie over om te gaan sporten. Dit komt door zijn verstandelijke beperking, met kenmerken van autisme en adhd. Wekelijks gaat hij al naar circus en daar beleefd hij veel plezier aan. Maar daarnaast wil hij nog wel wat leuks doen. Dex is zo enthousiast over alles dat het lastig is om één sport te kiezen:

Hij vindt echt alles leuk en is ook nergens bang voor. Als hij iemand iets ziet doen, dan wil hij dat gelijk proberen! En het maakt ook niet uit wat, volksdansen, motorbiken, tennis.. Dat is wel echt leuk om mee aan de slag te gaan.

– Alex

De hulpvraag

De eerste hulpvraag was om Dex te helpen bij het zwemmen. Hij vindt het namelijk spannend om op zijn rug te zwemmen en zijn ouders wilden graag dat hij daarbij geholpen zou worden. Dit werd echter al opgepakt bij schoolzwemmen.

Daarom werd de hulpvraag voor de trainingen met Alex om een leuke sport te vinden waar Dex zich op kan focussen. Zodat hij door middel van het sporten wat energie kwijt kan en iets leuks heeft om te doen.

De doelen

Het doel dat ze gesteld hebben is om een leuke sport te vinden. Idealiter een sport waar Dex wekelijks naartoe kan, of iets wat hij ook samen met zijn ouders in de weekenden kan doen.

Als Alex en Dex samen gaan sporten doen ze daarom: voetbal, tennis, schaatsen en mountainbiken. Dat zijn allemaal sporten die in de buurt beoefend kunnen worden en die hij leuk vindt. Door steeds één van deze sporten aan te bieden is het de bedoeling dat er uiteindelijk een of twee blijven hangen die bij hem passen.

Ook was het belangrijk om een haalbaar beeld te scheppen over welke sporten kunnen. In het begin wilde Dex bijvoorbeeld graag motorbiken, dat had hij online gezien en wilde hij meteen proberen. Door zijn leeftijd en zijn LVB weet Dex niet altijd wat realistische opties zijn. Dit moet je dan rustig uitleggen, met plaatjes en filmpjes, en zoeken naar alternatieven, zoals mountainbiken.

De samenwerking

Sporten met Dex is echt super leuk volgens Alex. Hij heeft bakken met energie en is super enthousiast over alles! Daarnaast heeft Dex enorm veel doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Door dat enthousiasme moet je ook wel uit kijken wat je aanbiedt of zegt, want als je iets hebt gezegd dan MOET hij het ook doen.

En dan ga je dat ook wel proberen. Als we nieuwe een sport probeerden begonnen we rustig. Dan bouwde ik de training op door eerst uitleg te geven met plaatjes en filmpjes en vervolgens probeerden we wat hij kon. Maar zijn motoriek bleek echt super goed te zijn! Zoals met schaatsen, hij deed zijn schaatsen aan en hij ging er als een speer vandoor!

– Alex

De resultaten tot nu toe

Wat ze al bereikt hebben is dat Alex het enthousiasme van Dex vast heeft kunnen houden. Hij wil nog steeds graag samen de sporten doen die ze al een paar keer geprobeerd hebben. Door zijn impulsieviteit is het namelijk ook lastig om Dex gemotiveerd te houden voor één ding. Daarnaast heeft Dex nu een wat beter beeld van wat haalbaar is qua sportkeuze. 

Tijden de cursus trainden ze vaak samen. Momenteel iets minder, laatst hebben ze gevoetbald en ’s winters nog twee keer geschaatst. Ongeveer eens per twee weken spreken ze nog af. Voorlopig blijven ze nog doorgaan met trainen en het vinden van de sport die echt goed bij Dex past!