Taco’s deelname: makkelijker meedoen door een betere conditie!

In dit artikel bespreken we het sportdoel van Taco. Taco wilde een betere conditie zodat hij de dagactiviteiten van zijn vakantie beter vol kon houden. Inge en hij zijn daarom aan het wandelen gegaan.. het resultaat? Taco kon alle dagactiviteiten op vakantie met gemak volhouden! Dit sportproject is een prachtig voorbeeld van hoe een klein beetje extra bewegen al kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven! Doelen hoeven niet groot te zijn om toch een groots effect te hebben.

Taco voorstellen

Taco is 48 jaar en woont in Alkmaar. Zijn coach, Inge, werkt al langer met hem samen. Eerst altijd als ambulant begeleider. Sinds Inge de cursus tot SCP-coach heeft afgerond gebruiken ze hun wekelijkse contactmoment om te bewegen.

Taco is een rustige man die houdt van gezelligheid. Hij heeft één op één begeleiding nodig om gemotiveerd te zijn om te sporten, samen wandelen door de stad vindt hij een fijne activiteit. Zelf had hij ook al sport ervaring. Als jonge jongen zat hij op judo, ook heeft hij een paar jaar geleden gefitnesst. In het dagelijks leven fietst hij naar zijn werk en maakt hij wandelingen. 

Sportdoel

Taco wilde vooral meer gaan bewegen om fit te blijven. Het sportdoel dat ze gesteld hebben was om actief mee te kunnen doen tijdens de dagactiviteiten van zijn vakantie. De vorige jaren merkte hij dat hij soms snel vermoeid was na een de dagactiviteiten. Dat wilde hij dit jaar anders! Een prachtig doel waarmee zijn kwaliteit van leven merkbaar verbeterd zou worden! 

Het trainen

Inge en Taco spraken 1x per week af om te wandelen. In een periode van 2 maanden hebben ze langzaam de intensiteit wat opgevoerd. In de eerste maand was het doel om 5 kilometer te kunnen wandelen. Elke week voegde Inge iets toe aan de training. Een halve kilometer meer, het tempo wat verhogen, wat sportoefeningen na het wandelen, allemeaal om zijn conditie op een leuke manier te verbeteren. Na elke training nam Inge de tijd om te bespreken hoe ze het vonden gaan. Kon het zwaarder? Wil hij de volgende keer andere oefeningen? Op basis van die korte evaluatiegesprekken plande Inge de volgende training.

De tweede maand verhoogden ze de hoeveelheid beweegmomenten! Het doel was dat Taco 3 beweegmomenten per week vol zou houden. Deze activiteiten konden klein zijn, zoals fietsen of wandelen naar de supermarkt. De bedoeling hiervan was om bewegen onderdeel te maken van zijn dagelijks leven, zodat hij dat zonder begeleiding zelf kon doen. Zodoende zou hij ook buiten de contactmomenten om kunnen werken aan zijn conditie. 

Tijdens de contactmomenten in de tweede maand voerden Taco en Inge de intensiteit van de contactmomenten nog wat meer op. Ze gingen langere stukken wandelen en voegden aan het contactmoment nog wat extra oefeningen toe. Ze gingen aan de slag met wat gewichten en spierversterkende oefeningen, zoals push-ups. Daarnaast gingen ze ook een keer kick-boksen na hun wandeling. 

Het resultaat

Het doel van Taco’s trainingen was om fitter te worden, zodat hij goed deel kon nemen aan de dagactiviteiten op vakantie. In juli is hij op vakantie geweest en hij kon alle dagactiviteiten met plezier volhouden. Het is dus duidelijk dat hij zijn doel bereikt heeft door de wekelijkse beweegactiviteiten samen met zijn coach Inge!