Cursisten geslaagd voor praktijkexamen!

Op donderdag 15 december was het praktijkexamen van de tweede pilotcursus. Vier cursisten legden hun examen af met positief resultaat! In de rest van dit artikel noemen we ze daarom coaches. 

De opdracht

De coaches hadden de opdracht gekregen om gezamenlijk een training van 60 minuten voor te bereiden en te geven. Iedere coach nam een onderdeel van de training voor zijn rekening; warming-up, kern 1, kern 2, cooling down.

De groepssamenstelling van de deelnemers was divers. Er waren 8 deelnemers met verschillende beperkingen, zoals LVB, syndroom van down en autisme. Ter voorbereiding op het examen hadden de coaches al een keer mee mogen kijken en training gegeven bij de sportgroep.

De training

De coaches hadden een leuke kickbokstraining voorbereid. Ze begonnen met een warming-up die paste bij de training, dit deel van de training werd gegeven door Ralph. Een stukje hardlopen en een aantal lichte oefeningen op de plaats.

Bij het eerste kernonderdeel liet coach Alex de deelnemers oefeningen doen op de zak. De deelnemers mochten stoten en trappen uitvoeren. Later mochten ze losgaan op de zak. De deelnemers waren verdeeld in groepjes van 2 of 3 per zak. Elke zak werd vastgehouden door één van de coaches die extra tips en begeleiding gaven aan de deelnemers.

Het tweede kernonderdeel werd gegeven door Rick. Hij had een aantal oefeningen voorbereid met een klein parcours. Opnieuw werden de deelnemers verdeeld in groepsjes van 2 of 3. Ze moesten langs 3 pionnen lopen, bij elke pion en kleine oefening doen, op het einde van het parcours stond een coach met bokspads, waar de deelnemers dan op mochten stoten.

Bij de cooling down deed coach Milan een combinatie van buikspieroefeningen en rustige strekoefeningen. Bij de strekoefeningen focuste hij zich op de armen, schouders en bovenrug, die veel gebruikt waren tijdens de training.

De beoordeling

Voor de beoordeling van de opdracht hanteerden de trainers van de cursus formulieren met daarop de competenties die zij wilden zien bij de cursisten. Deze competenties waren onderverdeeld in verschillende categorieën zoals; omgang met de deelnemer, uitleggen van oefeningen en bijdragen aan de training. Alle cursisten slaagden met ruime voldoendes en kregen feedback over hun positieve punten en natuurlijk over de aandachspunten.

Nieuw onderdeel

Uit de feedback op de eerste pilotcursus kwam naar voren dat de cursisten behoefte hadden aan meer praktijk. Toen is het idee ontstaan om de cursisten dit praktijkonderdeel aan te bieden. Het is door zowel de deelnemende sporters als de cursisten positief ontvangen. Er waren veel leermomenten voor de cursisten. Ook gaf het de trainers van de cursus de mogelijkheid om goed te zien hoe elke cursist zich staande houdt in de praktijk.