Eerste cursusdag

Afgelopen zaterdag 26 oktober heeft de eerste cursusdag van de pilotcursus plaatsgevonden. We kwamen bijeen in sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee. 

De voorbereiding

De afgelopen drie weken zijn de cursisten thuis aan de slag gegaan met de online theorie. Ze hebben gelezen over coachingstechnieken en over de oriëntatiefase van de Sport Care Plus methode. Daarnaast zijn zij thuis al aan de slag gegaan met het zoeken van een deelnemer om zelf mee te gaan sporten en bewegen. Dit alles om ze voor te bereiden op de eerste cursusdag. 

De oriëntatiefase

De eerste cursusdag stond in het teken van de oriëntatiefase. Wat is de bedoeling van die fase en hoe pak je dit aan? Welke technieken en kennis heb je nodig als coach om de oriëntatiefase goed door te komen samen met de deelnemer? 

In het ochtenddeel van de dag gingen we dieper in op de theorie die de cursisten al gelezen hadden. We behandelden de coachingstechnieken en gesprekstechnieken die nodig zijn in deze fase. 

Tijdens de oriëntatiefase is het ook de bedoeling dat de coach en de deelnemer beginnen met bewegen. De eerste paar keer trainen ben je nog bezig met kennismaken en erachter komen wat het niveau is van de deelnemer.. Maar hoe pak je dit aan? Dit alles behandelden we in het middagdeel! In het middagdeel gingen trainers Patrick en Tineke de sportzaal in met de cursisten. Op interactieve wijze gingen ze aan de slag met het bedenken van een leuke eerste training voor de casus van één van de cursisten. 

Ervaringsdeskundige

Aan het einde van de ochtend kregen de cursisten de mogelijkheid om vragen te stellen aan Fleur, een ervaringsdeskundige met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Fleur kwam langs om iets te vertellen over NAH, om de cursisten te vertellen wat sporten voor haar betekend en wat zij belangrijk vindt bij sportbegeleiding. We zijn heel dankbaar voor haar positieve bijdrage!