Sporten bij ’t Skagerrak

Bij dagbesteding ’t Skagerrak van ’s Heeren Loo is er een mooie sportzaal ingericht. Hier beginnen deze week de eerste 5 cliënten met sport en bewegen. Zorgmedewerker Ralph gaat met ze aan de slag met de Sport Care Plus methode.

Sport en bewegen bij ’t Skagerrak

Bij ’t Skagerrak in Schagen kwam er vanuit de cliënten steeds meer vraag naar sport en bewegen. Hier wilden de begeleiders en managers de cliënten graag in voorzien. Sport en bewegen komt namelijk ook steeds meer op de agenda in de zorg. En dat is niet gek, want door sport en bewegen word je gelukkiger en gezonder.

In december 2022 heeft Ralph de cursus tot Sport Care Plus coach afgerond. Daarna is bij ’t Skagerrak een ruimte omgetoverd tot sportzaal! Er is nieuwe apparatuur aangeschaft, er staat een bureau voor de voortgangsgesprekken en aan de muren hangen mooie sportposters. De sportzaal heeft openslaande deuren naar een grasveld, waardoor er ’s zomers heerlijk buiten gesport kan worden.

De sportbegeleiding

Vorige week startte de eerste 5 cliënten met sporten. Ralph heeft al kennis gemaakt met alle cliënten. Nu gaan ze eerst een periode rustig opstarten. Elk sporttraject gaat rustig van start, om de niveaus van alle cliënten in te schatten en om een band met elkaar op te bouwen. Wanneer er een leuke samenwerkingsband ontstaat, gaan de cliënten doelen stellen om te bereiken met het sporten. 

Wat voor doelen moet je aan denken wanneer het gaat om sport en bewegen? Dit loopt erg uiteen. Voor de ene cliënt is het doel om geactiveerd te worden; volhouden om wekelijks te sporten is dan al een mooi doel. Voor de andere cliënt gaat het om afvallen. En weer een ander wil misschien werken aan zijn zelfvertrouwen. Elk doel is persoonlijk en na de opstartperiode zal blijken wat voor deze cliënten leuk en haalbaar is.

“Het is vooral belangrijk dat ze met plezier komen sporten. Als de cliënten het sporten leuk vinden blijven ze komen. Ik wil ervoor zorgen dat ze er lekker een uurtje er tussenuit kunnen en zich goed voelen na de training.”

– Ralph