Sporten met zorg

Sport Care Plus beoogt het vergroten van eigenwaarde en/of verbeteren van gezondheid, verminderen van de afhankelijkheid van zorg en medicijnen van mensen met een beperking door deel te laten nemen aan een doelgericht sportprogramma.

Bij Sport Care Plus is sporten het middel tot het doel, waarbij het doel de persoonlijke ontwikkeling is van de deelnemer. 

Ontstaan

Sport Care Plus is in 2018 opgericht door Patrick Rupsam en Ron Hof. Patrick werkte toen al 15 jaar in de sportzorg, hij en Ron kenden elkaar via dit werk. De broer van Ron is namelijk een cliënt van Patrick. De vooruitgang die Ron zag bij zijn broer na het behalen van prachtige sportdoelen is de reden geweest om Sport Care Plus op te richten. Het idee was om de succesfactoren uit het handelen van Patrick te vertalen naar een methode, en dit aan anderen over te dragen in een cursus. 

In de eerste jaren heeft de ontwikkeling enigszins stilgelegen. Sinds 2020 versterkt Linda het team. Zij is als onderzoekster aangesloten bij Sport Care Plus en heeft op basis van kwalitatief onderzoek en theoretisch onderzoek de methode verder uitgewerkt en vertaalt naar een cursus. In 2021 sloot ook Tineke zich aan als trainer van de cursus. Tineke heeft jarenlange ervaring in de sport en de zorg, een perfecte match voor onze organisatie!

Inmiddels is er al veel gebeurd. De stichting is officieel opgericht en de eerste vergadering heeft plaatsgevonden. De eerste pilot cursus is afgerond, de tweede pilot cursus staat klaar om getest te worden. De methode wordt in de praktijk getest. En de website met al zijn functionaliteiten begint vorm te krijgen!

In het verschiet

Pilot cursus

Momenteel zijn we hard aan het werk om alles verder uit te werken. De tweede pilotcursus willen wij in september gaan starten. De opgedane ervaringen worden opnieuw verwerkt in de cursus om tot een definitieve versie te komen! In deze tweede versie van de cursus is nóg meer aandacht voor de praktijk. Er worden meelooptrainingen georganiseerd bij een sportzorgtraining, en er zijn meer huiswerkopdrachten waarbij de cursisten zelfstandig aan de slag gaan met een sporter, met ondersteuning van de trainers van de cursus.

Testen van de methode

Daarnaast wordt dus de methode in de praktijk getest met een eerste groep sporters en coaches. Deze methode is al gebasseerd op jarenlange praktijkervaring, maar het heeft nieuwe toevoegingen die in de praktijk nog geperfectioneerd moeten worden. Zo werken de Sport Care Plus coaches met een meetinstrument, waarmee ze de voortgang van de sporters bijhouden. Ook is het stellen van doelen een kernonderdeel van de methode. Er is veel theorie om te onderbouwen waarom dit goed zou werken, maar hoe dit in de praktijk uitpakt voor onze methode, dat zijn wij nu aan het vaststellen! Na het testen van de methode is het ons streven om als interventie erkend te worden door Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Website

Ook zijn we hard aan het werk om deze website helemaal up and running te krijgen! Het ledensysteem is in ontwikkeling, waarin elke coach zijn eigen omgeving krijgt, met meetinstrument en mogelijkheid om sporters in te schrijven. De eerste kennisbank artikelen zijn geplaatst. En na dit nieuwsbericht staat het eerste nieuwsitem op de site!