Toevallige ontmoeting!

Patrick en Carol waren onderweg naar huis. Ze waren net klaar met hun eerste training samen. Terwijl ze wandelden kwamen ze Rob Bakker van het Noord-Hollands Dagblad tegen. Hij schrijft een colum in het NHD over mensen die hij onderweg tegenkomt in de regio Alkmaar. Dit zijn persoonlijke stukken, die een mooi portret schetsen van de personen die hij ontmoet. Het artikel van de ontmoeting kun je lezen op de website van het Noord-Hollands Dagblad!

Carol traint sinds kort bij Hattrick Zorg en heeft volgens Patrick geen gebrek aan motivatie. Dat zegt Carol ook over zichzelf, na zijn herseninfarct wil hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Zoals hij zelf zegt in het artikel “Ik ben een doorzetter, maar ik moet oppassen dat ik niet over mijn grenzen ga”.

De eerste keer trainen met een nieuwe sporter is elke keer weer anders. Hieronder een interview met Patrick over hoe hij dat gaat.

Leerervaringen

Het was de eerste keer samen trainen voor Patrick en Carol, dat levert altijd een heleboel nieuwe leerervaringen op! Niet alleen voor de sporter maar ook voor de trainer. Tijdens zo’n eerste training is het goed opletten wat wel en niet werkt. “Je hebt al een kennismakingsgesprek gehad. Tijdens dat gesprek leer je al veel over iemand, waar ze vandaan komen, wat hun doelen zijn, maar tijdens de eerste keer samen sporten is het toch weer aftasten.”

Wat Patrick de volgende keer bijvoorbeeld anders gaat doen is het reizen van en naar de sportschool. Carol wilde gelijk goed doorpakken: op de duofiets die kant op en dan vervolgens trainen, dan op de duofiets weer naar huis. Maar dit bleek teveel geregel te zijn, want hoe neem je bijvoorbeeld je spullen mee op die fiets? Daarnaast verschiet je je kruit, want door het fietsen raak je ook al vermoeid. “Dat verhoogt de stress dan onnodig, dan kun je beter de auto pakken. Naar de sportschool fietsen is nu een doel voor later!”

Welke oefeningen

Het trainen zelf bereid je je natuurlijk ook goed op voor. In dit geval had Patrick van de fysio al een verslag gehad. Daar stonden wat oefeningen op die ze over konden nemen. Maar Carol wilde eigenlijk in de sportschool gewoon op de apparaten. Hij wilde graag dat het fitnessen anders was dan de fysio.

Dan is het nog kijken welke apparaten wel en niet lukken. Daar kun je je van tevoren wel een beetje op voorbereiden. Maar op het moment zelf is het ook aftasten, kan iemand een beweging maken? Kan iemand comfortabel zitten op een apparaat en de oefening goed uitvoeren? Dat is observeren en improviseren soms, aldus Patrick.

Sportschool leren kennen

Het is ook belangrijk om bij een eerste training de sportschool te leren kennen. Soms doet Patrick dit al voor de eerste training, tijdens een aparte afspraak. Maar nu kon het tegelijk. Dan doet hij even een rondje op de sportlocatie. Dat hoeft niet altijd heel uitgebreid, even kijken waar de kleedkamers en de wc’s zijn, hoe de locatie eruit ziet.

Ook introduceert hij de sporters altijd aan de trainers die op de locatie werken. Nu stond Lisa achter de balie, die is er altijd op woensdagen. “Zij vroeg ook gelijk of we nog wat uitleg nodig hadden bij de apparaten, en ze stelde de andere trainers voor. Dat is altijd fijn voor nieuwe sporters, door zo’n kort gesprekje voel je je meteen welkom geheten.”

Persoonlijke begeleiding

Vraag: Een eerste keer naar de sportschool kan best confronterend zijn na een beroerte. Hoe stel je je daarop in als trainer?

“Daarin probeer ik altijd luchtig te zijn en te focussen op wat wél lukt. De mensen waarmee wij trainen hebben vaak al een psycholoog, persoonlijk begeleiders, een fysiotherapeut, een dokter, noem maar op, daar hebben ze die zware gesprekken al mee. Jij hoeft niet nog een keer te benadrukken wat niet lukt, hou het dus luchtig! Kijk waar de kracht nog wél zit. Deze man heeft bijvoorbeeld heel sterke armen, gebruik die! Zijn ene been doet wat minder goed mee, ja dan train je die wel, maar daar ga je niet op focussen, daar is de fysio voor. Je bent een sportbegeleider, je bent iemand die hem weer even aan het dagelijks leven laat meedoen.

En natuurlijk mag je ook wel het verdriet of de teleurstelling bespreken. Maar zelf vermijd ik dat tijdens de eerste trainingen een beetje. Een andere trainer doet dit misschien anders hoor. Maar zelf ga ik die diepte pas in als ik iemand wat beter ken. Als je nog maar net samen traint dan wil ik vooral focussen op iemand wat plezier geven en een leuke band opbouwen.”