Trainers in de schoolbanken

Sport Care Plus blijft zich ontwikkelen en verbeteren. Daarom gaan de trainers van onze cursus zelf ook weer de schoolbanken in. Tineke en Linda zijn eind september beiden begonnen met een cursus Gecombineerde Leefstijlcoaching. 

Wat is Gecombineerde Leefstijlcoaching?

Gecombineerde Leefstijlcoaching is een vorm van coaching die focust op gedragsverandering. Het is vooral voor mensen met overgewicht of diabetes. In een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), worden mensen ondersteunt in gedragsverandering die past bij hun leefstijl. Zodat ze gezondere keuzes leren maken. Het doel is om mensen een gezonde leefstijl aan te leren, die ze vast kunnen houden. 

Gecombineerde Leefstijl Interventies zijn vaste programma’s. In deze programma’s hebben deelnemers vaak een aantal groepssessies met uitleg en tips over gezond leven en gedragsverandering. Ze krijgen opdrachten mee naar huis om zelf aan de slag te gaan met de aangeboden kennis. Ook hebben ze een aantal individuele sessies met de Gecombineerde Leefstijl Coach.

Waarom willen we dit aanbieden?

Gecombindeerde Leefstijl Interventies zijn bewezen effectieve interventies om mensen een gezonde leefstijl aan te leren. Mensen met een beperking leven steeds langer, door betere gezondheidzorg. Maar vaak leven zij met allerlei aandoeningen die veroorzaakt of verergerd worden door een ongezonde leefstijl. Denk aan overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, of mentale klachten.

In een GLI worden mensen hierbij geholpen. Er wordt gekeken naar alle aspecten van het leven waar mensen aanpassingen in kunnen doen om gezonder te worden. Eetgewoonten, beweeggewoonten, lichamelijke verzorging, sociaal contact, ga zo maar door. 

GLI voor mensen met een beperking

Gecombineerde Leefstijl Interventies zijn effectief gebleken. Mensen leren hun leven gezonder in te richten. Maar werkt dit ook voor mensen met een verstandelijke beperking? Een nadeel van veel GLI’s is dat het programma’s zijn die niet ingericht zijn op specifieke doelgroepen. De doelgroepen waar SCP mee werkt hebben vaak meer één op één contact nodig en meer ondersteuning in hun dagelijks leven.

Er zijn nog geen erkende GLI’s voor specifieke doelgroepen. Wel wordt er momenteel een aangepaste GLI ontwikkeld en getest door de Hanze Hogeschool Groningen. Dit programma heet LEEV! GLI-VB, en in een 4-jarig project wordt er een programma ontwikkeld voor een effectieve leefstijlinterventie voor mensen met een verstandelijke beperking.