Van sales naar sportzorg

Na lang in de sales gewerkt te hebben was het voor Mark tijd om het roer flink om te gooien. Hij wilde weer werk doen waar hij energie van kreeg en blij van werd! Daarom koos hij ervoor om bij Hattrick Zorg te gaan werken. Hattrick Zorg is een sportzorgorganisatie voor mensen uit kwetsbare doelgroepen.

Bij Hattrick Zorg besteedt Mark een deel van zijn uren op kantoor en een deel aan het begeleiden van sporters. Maar dat was nieuw voor hem, hoe ga je van de sales naar sportzorg? Gelukkig was daar bij Hattrick Zorg al een antwoord op! Zo kwam Mark bij de cursus tot Sport Care Plus coach terecht. Zoals hij zelf zegt:

“Dat was wel echt een ommezwaai. En daar heb ik wel echt handvatten voor nodig, die handvatten heb ik gehoopt te vinden bij Sport Care Plus. Dat is echt een training in de begeleiding van mensen die behoefte hebben aan wat extra ondersteuning tijdens het sporten.”

Waarom een cursus doen?

Bij Sport Care Plus krijg je handvatten, tools en technieken in handen die je helpen in de begeleiding van de doelgroepen. Die handvatten voor de begeleiding zijn erg belangrijk volgens Mark. Ook als je al ervaring hebt met de doelgroep. Want je denkt soms wel dat je dingen goed doet, maar dan handel je uit eigen ervaring of je instinct. En dat is niet per se verkeerd! Maar je hebt met een doelgroep te maken die echt een bepaalde coaching nodig hebben. En dan zijn de praktijkvoorbeelden en de theorie heel fijn. Die kennis kun je weer toepassen in de praktijk, aldus Mark.

“Uitendelijk doe je dit voor de ander, je wilt voor de sporter het beste kunnen bieden. Sport Care Plus biedt op dit gebied zeker een goede opleiding.”

Met Sport Care Plus weet je ook dat je werkt vanuit een onderbouwde methode. Dat is fijn voor jezelf, maar ook in je communicatie met de sporter en met de woonbegeleiding of andere betrokkenen. Dat geeft hun ook het vertrouwen dat je niet zomaar iets aan het doen bent.

Reflecteren op eigen handelen

Bij Sport Care Plus leer je ook naar jezelf kijken en het effect dat je hebt op de sporter. In mijn geval heb ik vooral geleerd geduldig te zijn. Je hebt te maken met mensen die er soms lang naartoe hebben gewerkt om te beginnen met een sporttraject. Dan moet je er laag instappen, rustig opbouwen. Ik ben van mezelf heel energiek, en dat kan ook weleens afschrikken. 

De cursus

Het is een laagdrempelige cursus, voor iedereen is dit een mooi begin. De diversiteit van de groep cursisten is daarom ook erg fijn. Maar ook de trainers nemen je heel goed mee door de cursus. De lessen zijn afwisselend, met ervaringsdeskundigen, theorie en praktijk. Je volgt 5 online modules, die bestaan uit een stuk theorie en praktijk, die je tijdens de les weer gaat toepassen. 

Als je dan een training hebt voorbereid en gegeven krijg je daarop gelijk feedback, van de trainers en van de ervaringsdeskundigen, maar ook van de andere deelnemers! Dat is ontzettend waardevol en leerzaam, je zit in hetzelfde schuitje maar iedereen pakt het toch anders aan. Je kunt kijken hoe de andere deelnemers een opdracht uitvoeren en daar ook van leren.

“Iedereen heeft een andere stijl, en dat is niet goed of fout, elke coach is uniek in zijn aanpak.”