Tavit gelooft in de kracht van sport

Tavit is sinds de start van de evenementen betrokken als vrijwilliger bij activiteiten en als chauffeur van cliënten. Tavit is diegene die deelnemers als eerste en als laatste ziet tijdens een sportevenement. We hebben Tavit opgezocht en hebben hem het hemd van zijn lijf gevraagd.

Tavit is 56 jaar oud en in zijn dagelijks leven is hij automechanicus. Tavit is heel sportief. Hij is vooral gek op hardlopen en bootcampachtige trainingen. En hij gelooft in de kracht van sport, zowel mentaal als fysiek. Hij heeft zich als vrijwilliger aangemeld bij Sport Care Plus, om deelnemers van en naar zorginstellingen te brengen wanneer er een sportevenement plaatsvindt. Daarnaast doet hij ook mee aan sportactiviteiten tijdens de evenementen.

I: “Zo Tavit! Je hebt een beweeglijk leven zullen we maar zeggen! Wat motiveerde je om je aan te melden als vrijwilliger voor de evenementen?”

Tavit: Ik heb altijd een passie gehad voor sport en bewegen, en ik geloof in de kracht van sport. Het heeft allemaal positieve effecten, zowel fysiek als mentaal. Toen ik hoorde van dit event wist ik dat ik een bijdrage wilde leveren. Met dit evenement proberen we om mensen met een beperking in beweging te krijgen. We willen hen aan te moedigen om te gaan sporten. Het idee dat ik een verschil kan maken in het leven van deze mensen geeft me enorm veel voldoening.

I: Kun je beschrijven hoe een typische dag voor jou eruitziet als vrijwilliger tijdens een evenement?

Tavit: Zeker! De dag begint vroeg. Ik zorg ervoor dat mijn auto klaarstaat en rijd langs verschillende zorginstellingen om de cliënten op te halen. Onderweg proberen we al wat gezelligheid te creëren, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Aangekomen bij het evenement help ik iedereen uit de auto en zorg ik dat ze naar hun activiteiten gaan. Vervolgens doe ik zelf ook mee aan de activiteiten, van dansen tot aangepaste CrossFit. Aan het einde van de dag breng ik iedereen weer veilig terug naar hun woonplek.

I: Wat zijn enkele van de meest memorabele momenten die je hebt meegemaakt tijdens de evenementen?

Tavit: Er zijn zoveel mooie momenten, maar een paar springen er echt uit. Ik herinner me een deelnemer die in het begin erg terughoudend was en niet echt wilde meedoen. Maar na wat aanmoediging begon hij toch mee te doen met de sportactiviteiten en aan het einde van de dag straalde hij van plezier en trots. Ook zijn er momenten waarop deelnemers elkaar beginnen aan te moedigen en ondersteunen. Dat geeft een geweldig gevoel van gemeenschap en saamhorigheid. En dat is echt de kracht van sport, het brengt zoveel mooie dingen teweeg.

I: Dat klinkt prachtig. Hoe reageren de cliënten meestal op de sportactiviteiten?

Tavit: Over het algemeen reageren ze heel positief. Natuurlijk is het voor sommigen even wennen, vooral als ze niet gewend zijn om te sporten. Maar de sfeer is altijd heel ondersteunend en aanmoedigend, wat helpt om eventuele zenuwen te verminderen. Ook passen we de oefeningen aan op ieders niveau, zodat het voor iedereen haalbaar is om te bewegen. Veel deelnemers merken dat ze meer kunnen dan ze dachten, wat hun zelfvertrouwen enorm vergroot.

I: Wat hoop je dat de deelnemers meenemen na afloop van een evenement?

Tavit: Ik hoop dat ze plezier hebben en de voordelen van bewegen ontdekken. En uiteindelijk dat ze geïnspireerd raken om ook na een evenement actief te blijven. Het zou fantastisch zijn als ze regelmatig gaan bewegen, hun doelen bereiken of zich misschien aansluiten bij een sportclub! Het belangrijkste is dat ze ervaren hoe leuk en bevredigend bewegen kan zijn, ongeacht hun beperking.

I: Tot slot, heb je nog tips voor anderen die overwegen om vrijwilliger te worden bij een soortgelijk evenementen?

Tavit: Absoluut! Doen! Het is een ongelooflijk waardevolle en verrijkende ervaring. Het is fantastisch om op zo’n dag de kracht van sport te ervaren. Wees geduldig, ondersteunend en vooral enthousiast. De energie en het enthousiasme dat je uitstraalt, heeft een grote impact op de deelnemers. En onthoud, elk klein beetje hulp kan een groot verschil maken in het leven van iemand anders.

I: Bedankt voor dit inspirerende gesprek, Tavit. Jouw inzet en enthousiasme zijn duidelijk voelbaar en we wensen je veel succes en plezier bij toekomstige evenementen.

Tavit: Dank je wel! Het was een plezier om mijn verhaal te delen.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil jij ook dat zoveel mogelijk mensen plezier krijgen in sporten en bewegen? Meld je dan aan bij Sport Care Plus als vrijwilliger!