Actieve tafelspellen: spelend in beweging

Aan tafel kun je allerlei leuke spelletjes doen die toch actief zijn. De spellen in dit artikel kun je zittend doen maar ook staand. Dat maakt deze actieve tafelspellen heel geschikt voor mensen met verschillende fysieke mogelijkheden!

Benodigheden: verschilt per spelletje
Duur: 15 minuten

Met al deze actieve tafelspellen kun je tussen de 15 en 30 minuten bezig zijn.

Wat train je?

  • Samenwerken
  • Snelheid
  • Coördinatie
  • Reflectie
  • Hand-oog coördinatie
actieve tafelspellen

Tafel hockey

Tafelhockey kun je met zijn tweeën spelen, maar ook met een tafel vol spelers is dit leuk!

Hiervoor gebruik je een paar stukjes stof, zoals keukendoekjes of washandjes. Ook heb je een plat, rond voorwerp nodig. Zoals een sjoelsteen of de deksel van een bakje. Het belangrijkste is dat het kan glijden over de tafel.

Iedereen gaat om de tafel zitten en houdt een stukje stof vast. Dit stukje stof mag niet loskomen van de tafel! Hockey nu de “puck” naar elkaar toe. Dit doe je door het door met de stof de puk aan te tikken en weg te duwen naar de andere spelers toe.

Roep de naam van degene die je de puck toespeelt. Die moet nu de puck raken en doorspelen naar een ander. Mist diegene de puck, dan heb jij een punt!

Tafeltennis

Als je een tafeltennistafel hebt is dat handig, maar je kun het ook improviseren! Gebruik bijvoorbeeld een touwtje of schilderstape om de tafel in twee velden te verdelen. Je hebt wel twee tafeltennisbatjes en een tafeltennisbal nodig.

Bij tafeltennis sta je beiden aan een kant van de tafel. Je serveert de bal met 1 stuiter aan jouw kant van het veld, dan moet hij over de lijn en 1x stuiteren op het andere veld. De tegenstander mag hem terug slaan, ook weer met 1 stuiter in zijn eigen veld en 1 stuiter op jouw veld. En zo ga je door!

  • Stuitert de bal 2x achter elkaar op jouw veld? Punt voor tegenstander
  • Sla je tegen het net aan? Punt voor de tegenstander
  • Sla je zonder stuiter de bal van tafel? Punt voor tegenstander
  • Stuitert de bal op het veld van de tegenstander, en kan de tegenstander hem niet terugslaan? Punt voor jou

Tafel paaltjesvoetbal

Paaltjesvoetbal, wie kent het niet? Iedereen staat in een kring met een paaltje tussen de voeten. Probeer het paaltje van andere om te schieten, maar bewaak je eigen paaltje! Dit spel kan ook aan tafel.

Gebruik hiervoor plastic bekertjes en een kleinere bal, een pingponbal of tennisbal is heel geschikt.

Iedereen heeft een plastic bekertje bij zich staan, je moet zorgen dat die op tafel blijft! Maar tegelijkertijd probeer je het plastic bekertje van de andere spelers van tafel te krijgen.

Ballontafeltennis

Ballontafeltennis lijkt op gewone tafeltennis, maar dan speel je het met een ballon! Dit maakt het spelletje makkelijker, een ballon is groot, zacht en beweegt langzaam. Hierdoor is hij makkelijker te raken. Maar doordat een ballon overwachts kan bewegen is dit toch uitdagend!

Met ballontafeltennis zijn de regels iets anders dan met gewone tafeltennis. Je verdeelt de tafel niet in twee velden. Je gebruikt de hele tafel. Ook hoef je niet 2x te stuiteren, je stuitert de balon 1x op de tafel naar de tegenstander. Die moet de ballon weer terugstuiteren naar jou, enzovoorts!

Bierpong (zonder bier!)

Hiervoor heb je 12 bekers nodig van dezelfde grote en een pingpongbal. Je zet op twee uiteinde van de tafel zes bekers in een driehoek neer, met de punt naar voren wijzend.

Je gaat allebei aan een kant van de tafel staan of zitten. Nu probeer je de pingpongbal in de bekers van de tegenstander te mikken. Dit mag met of zonder stuiter. Gaat hij in de beker? Dan moet de tegenstander die wegpakken. Ga zo door tot alle bekers weg zijn.

Dit is ook een slimme manier om je deelnemers gehydrateerd te houden! Op een warme dag is dit een leuk spelletje. Doe dan een beetje water in elk bekertje. Wanneer je de bal in een bekertje gooit dan moet die leeggedronken worden.

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van de leukste oefeningen? Volg ons op social media: