Buikspieren: anatomie en functie

Een sixpack, zichbare buikspieren, iedeereen lijkt het te willen, zo’n platte buik met blokjes. Maar wat zijn nou eigenlijk je buikspieren? Wat voor functie hebben ze in je lichaam en hoe kun je ze het beste trainen? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.

Buikspieren: anatomie en functie

In dit artikel ‘buikspieren: anatomie en functie’ gaan we een kijkje nemen naar alle grote spieren die onderdeel zijn van je buikspieren. Je buikspieren zijn verantwoordelijk voor een aantal dingen. Ze stabiliseren je torso, beschermen je ingewanden, helpen bij ademen en druk zetten. Maar ze zorgen natuurlijk ook voor beweging. Dankzij je buikspieren kun je je torso draaien, buigen en strekken. Die buikspieren doen best veel!

Wanneer we het hebben over buikspieren bedoelen we vaak de sixpack. Maar wist je dat deze blokjes niet je enige buikspieren zijn? Die blokjes die je ziet, dat is de rectus abdominis, oftewel, de rechte buikspier. Deze loopt recht over je torso heen. Maar behalve je rechte buikspieren heb je ook nog twee soorten schuine buikspieren, en de dwarse buikspier.

  • Rectus abdominis = rechte buikspieren
  • Abdominis transversuz = dwarse buikspieren
  • Obliquus externus abdominis = schuine buikspieren
  • Obliquus internus abdominis = schuine buikspieren onder de externe schuine buikspieren

Rectus abdominis

De rechte buikspieren zijn de blokjes die je ziet bij afgetrainde mensen. Deze blokjes zijn onderdeel van dezelfde spier. De rectus abdominis loopt recht over je torso, van het borstbeen tot het schaambeen. De functies van de rectus abdominis zijn:

  • Buigen van je romp (flexie)
  • Kantelen van de bekken
  • Draaien van het bovenlichaam
  • Stabiliseren van de ruggengraat
  • Druk uitoefenen bij ademen en ontlasting

Transversus abdominis

Onder alle andere buikspieren bevind zich de transversus abdominis, de dwarse buikspieren. Deze loopt rondom je organen en je wervelkolom. Ze lopen horizontaal en zijn bevestigd aan je ribben, een peesplaat aan je rug en je bekken. Hij oefent druk uit op je buikingewanden. Deze spier is belangrijk bij ademen en drukken.

Obliquus externus & internus abdominis

De externe obliques bevinden zich in je zij, ze worden ook wel je schuine buikspieren genoemd. Ze lopen van je ribben naar je rechte buikspieren en je schaambeen. De interne obliques liggen onder de externe obliquus. De interne obliques lopen vanaf je rug naar je rechte buikspieren en schaambeen. De obliquus internus en externus werken samen voor dezelfde functies:

  • Draaien van je bovenlichaam
  • Buigen van je bovenlichaam (flexie)
  • Lateroflexie van je bovenlichaam (naar de zijkant kantelen)
  • Druk uitoefenen bij ademen en ontlasting

Hoe krijg ik buikspieren?

Buikspieren heeft iedereen, alleen bij de ene persoon zijn ze beter zichtbaar dan bij de andere persoon. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid lichaamsvet dat iemand heeft. Hoe lager je vetpercentage, hoe beter je buikspieren zichtbaar worden. Voor vrouwen is dit vaak lastiger dan voor mannen, omdat zij van nature een hoger vetpercentage hebben en juist minder spiermassa.

Waarom heb ik geen blokjes?

De blokjes die je ziet zijn allemaal onderdeel van dezelfde spier. Over de rectus abdominis lopen een aantal pezen en die zorgen voor de vorm van de blokjes. Sommige mensen hebben van nature meer van die pezen, die kunnen wel 8 blokjes krijgen. Andere mensen hebben er maar 4 of 6. Dat is een onderdeel van je anatomie waar je dan niet iets aan kunt veranderen.

We hopen dat je dankzij dit artikel “buikspieren: anatomie en functie” wat geleerd hebt over de sixpack. Als je aan de slag wilt met trainen, neem dan een kijkje bij onze oefeningen via de onderstaande links:

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van de leukste oefeningen? Volg ons op social media:

En klik hier voor een overzicht van alle oefeningen en trainingen!